Dom naroda: Potrebna hitna reforma pravosuđa BiH

Politika

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu danas u Sarajevu “primili na znanje” izvještaje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za 2017. i 2018. godinu.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) ocijenio je da se u slučaju rasprave o izvještajima VSTS za 2017. i 2018. godinu govori o “parlamentarnom autizmu u BiH”, tim prije jer se ti dokumenti “primaju na znanje”.

 

– Mi moramo biti svjesni neophodnosti reforme pravosuđa u BiH, to treba uraditi unutar BiH, a ne da nam to rješenje dođe spolja – poručuje Špirić.

 

Delegat Mladen Bosić (SDS) poručio je predsjedniku VSTS Milanu Tegeltiji da sva tri stuba vlasti, uključujući i pravosuđe, moraju imati parlamentarni nadzor, odnosno kontrolu, da to neko drugi ne bi nenadležno uzeo sebi za pravo.

 

On konstatovao da u BiH nema političke volje za korjenitu reformu pravosuđa u BiH koja je neophodna.

 

Bosić je najavio da će glasati protiv izvještaja.

 

Predsjedavajući Kluba srpskih delegata Sredoje Nović (SNSD) smatra da je “primanje na znanje ovakvih i sličnih izvještaja samo obična floskula” što ne bi trebalo da bude nastavljeno.

 

– Izvješataj treba ili usvojiti ili odbaciti, i to bi bilo mnogo korektnije za sve nas u parlamentu – kaže Nović.

 

Prema njegovim rijčima, parlament BiH nema snage za dijalog o postizanju kompromisa u vezi sa rješavanjem problema u pravosuđu.

 

– Moramo otvoriti dijalog o reformi pravosuđa u BiH. Zašto već godinama nema tog procesa, a zbog toga najviše ispaštaju građani? Nije rješenje u smjenama pojedinih nosilaca pravosudnih institucija – istakao je Nović.

 

On se posebno zainteresovao sa neriješenen odnose između policijsih struktura i javnih tužilaštava u BiH.

 

Nović je pozvao na uzdržavanje od političkih komentara sudskih presuda i ukazao ne apsurdnu situaciju u vezi sa nepotrebno dugim sudskim postupcima.

 

Delegat Munib Jusufović (SBB) naveo je da ima mnogo razloga za nezadovoljstvo zbog neefikasnog rada pravosudnih institucija u BiH, a oštre kritike uputio je zbog toga i na račun predstavnika međunarodne zajednice i njihov uticaj na pravosuđe u BiH.

 

On smatra da su građani Brčko distrikta u nepovoljnijem položaju u odnosu na one koji žive u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH, i da se na polju pravosuđa krše njihova osnovna ljudska prava, jer nemaju pristup instituciji vrhovnog suda, koji egzistira na entitetskom nivou.

 

Delegat Zlatko Miletić (DF) konstatovao je da su rezultati rada pravosudnih institucija u BiH veoma loši.

 

Delegat Bariša Čolak (HDZ) rekao je da za složenu situaciju u pravosuđu BiH postoji odgovornost i zakonodavne vlasti u BiH.

 

Prema njegovim riječima, zakon o VSTS treba da kreiraju zakonodavna i izvršna vlast, a VSTS može da uputi određene sugestije s ciljem poboljšanja rada ove institucije.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović založio se za profesionalno, efikasno, nezavisno i nepristrasno pravosuđe u BiH

 

Prema njegovi riječima, pravosudne institucije u BiH treba da budu nacionalno izbalansirane.

 

Predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija rekao je da “neprimanje izvještaja na znanje, znači odsustvo razgovora”.

 

– Odgovornost za reformu pravosuđa nije samo na VSTS, nego i na zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH – rekao je Tegeltija.

 

On je ponovio da “parlament nije nadređen VSTS, i da tako piše i u zakonu”.

 

Dom naroda prihvatio je Godišnji konsolidovani izvještaj unutrašnje revizije za 2017. godinu i Konsolidovani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH, kao i Izvještaj o prestrukturiranjima rashoda institucija BiH u okviru budžetskih rashoda za period od 1. januara. do 31. decembra 2017. godine.

 

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su na današnjoj sjednici u Sarajevu izmjene Zakona o platama i naknadama kojima će se osigurati povećanje plate vojnicima i podoficirima Oružanih snaga BiH s najnižim koeficijentom za obračun plate.

 

(Agencije)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *