Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH upućen u parlamentarnu proceduru

Politika

Klub poslanika Demokratskog fronta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas je u parlamentarnu proceduru zvanično uputio Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

 

Predstavljajući prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, predsjedavajući ovog kluba DŽenan Đonlagić istakao je da je Parlamentana skupština jedina prava adresa koja je nadležna za ovaj set dokumenata.

 

“Učinili smo ogroman napor da, uz stručnu pomoć pravnog tima, konačno u parlamentarnu proceduru uputimo tekst i konkretan prijedlog za ono što je višegodišnji problem u izbornom zakondavstvu i Ustavu BiH”, rekao je Đonlagić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

 

On smatra da će rješenja koja nude otkloniti sistemsku diskriminaciju, a bazirana su na evropskim standardima i civilizacijskim vrijednostima.

 

Đonlagić je pojasnio da je DF krenuo od važnog dokumenta, a to su mjere i preporuka iz Mišljenja Evropske komisije za članstvo u EU, te su na osnovu njih sačinili dokumente.

 

On je napomenuo da se ovaj prijedlog bazira na sprovođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava i domaćih sudova, imajući u vidu da one iz Strazbura imaju primat nad domaćim.

 

Đonlagić je ocijenio da bi ovim primijenjenim rješenjima došlo do ukidanja postojeće diskriminacije u izbornom zakonu i Ustavu BiH, te da će primjenom ovih rješenja BiH dobiti status kandidata za članstvo u EU.

 

“Ovaj prijedlog je obuhvatio i uvođenje moderne tehnologije u izborni proces, zabranu kandidovanja za presuđene ratne zločince, održavanje izbora u Mostaru, depoplitizaciju izborne administracije”, istakao je Đonlagić.

 

On je ukazao da će, ukoliko budu podržana ova rješenja za ustavne amandmane BiH, Mostar imati lokalne izbore u oktobru.

 

“Onda bi imali priliku da naredne opšte izbore uđemo u izborni proces na način da svim građanima BiH, bez obzira gđe žive i kako se izjašnjavaju, omogućimo pravo kandidovanja. Time bi bila otklonjena diskriminacija prema bilo kome u BiH”, naglasio je Đonlagić.

 

Član Kluba poslanika DF-a Zlatan Begić rekao je da je suština da se “Ustav i procedure vraćaju svojoj kući”.

 

“Ovim amandmanima se omogućava prestanak mandata izabranim poslanicima ukoliko Parlamentarna skupština ne izvršava svoje dužnosti, prestanak i mandata i prijevremeni izbor i za članove Predsjedništva BiH ukoliko ta institucija ne vrši svoju funkciju”, naveo je Begić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *