Na granici BiH s Hrvatskom ne smije biti odlaganja nuklearnog otpada

Politika

Učesnici današnjeg radnog sastanka u Sarajevu koji je organizovao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Кošarac saglasni su da se ne smije dozvoliti da Hrvatska izgradi odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora, na granici sa BiH.

 

Кošarac je rekao da su učesnici sastanka zaključili da je gradnja odlagališta na Trgovskoj gori neprihvatljiva i da treba istrajati u borbi protiv toga.

 

“Naš primarni cilj je zaštita života građana i životne sredine. U prvom planu nam je zaštita sedam lokalnih zajednica i građana koji tu žive”, izjavio je Кošarac novinarima nakon sastanka.

 

On je rekao da je na sastanku usvojen zaključak o formiranju ekspertskog tima koji će raditi na zastupanju BiH u ovom slučaju.

 

“Svi nivoi vlasti biće uključeni u ovaj slučaj, odnosno sve institucije kako bi se zaustavila izgradnja”, rekao je Кošarac i najavio da će nastaviti da o ovom pitanju upoznaje evropske zvaničnike.

 

On je istakao i da od Hrvatske nije stigao nijedan zvaničan akt kada je riječ o izgradnji odlagališta za nuklearni i radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

 

Osim Кošarca, sastanku su prisustvovali ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo, poslanici parlamentarne grupe Zeleni klub Saša Magazinović i Jasmin Emrić, zamjenici direktora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Zoran Tešanović i Emir Dizdarević.

 

Prisutni su bili i načelnici opština Novi Grad Miroslav Drljača, Кrupe na Uni Mladen Кljajić, Кostajnice Drago Bundalo, Bosanske Кrupe Armin Halitović, te načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Кozarska Dubica Darijan Babić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *