Čović: BiH što prije da dobije kandidatski status za EU

Politika

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović naglasio je da je neophodno što skorije dobijanje kandidatskog statusa za BiH u procesu integrisanja u EU.

 

Govoreći o temi “Bezbjednosni izazovi na zapadnom Balkanu u kontekstu evropske perspektive” na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose – Univerzitetu MGIMO, Čović je istakao da su neophodne reforme u području vladavine prava, uključujući reforme izbornog zakonodavstva.

 

On je rekao da reforma izbornog zakonodavstva mora biti u skladu sa Ustavom i odlukama Ustavnog suda BiH, uz puno uvažavanje odluka Evropskog suda za ljudska prava, te istakao neophodnost pronalaženja kompromisa između kolektivnih prava i prava pojedinca, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

 

Osim primarne važnosti izgradnje društva i jačanja institucija, on je ukazao na važnost partnerske uloge međunarodne zajednice, čiji je uticaj posebno izražen i čija konstruktivna uloga, kroz olakšani dijalog u BiH, može značajno doprinijeti postizanju konsenzusa u svim vitalnim pitanjima, navodi se u saopštenju.

 

Čović se osvrnuo na spoljnopolitički aspekt izgradnje i njegovanja prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa sa zemljama u neposrednom okruženju, što je, kako je istknuto, uz unutrašnju konsolidaciju, druga važna pretpostavka očuvanja regionalne stabilnosti.

 

Predsjedavajući Doma naroda naglasio je da je među zemljama i narodima koji dijele taj prostor potrebno razvijati uzajamno poštovanje, solidarnost i zajedničko okupljanje oko evropskih političkih vrijednosti.

 

Nakon predavanja koje je Čović održao u okviru svoje službene posjete Ruskoj Federaciji, nastavljen je dijalog sa studentima koji su pokazali interes za bolje razumijevanje društveno-političkih prilika u BiH, dodaje se u saopštenju.

 

Prije predavanja Čović se sastao se s rukovodstvom ovog univerziteta koje je izrazilo spremnost za saradnju s visokoškolskim ustanovama u BiH.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *