NSRS o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH

Politika

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zakazao je za sutra u Banjaluci konsultativni sastanak sa predsjednicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj povodom održavanja posebne sjednice Narodne skupštine na kojoj će biti razmatrana informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH.

 

Na konsultativnom sastanaku, koji će biti održan u Narodnoj skupštini Republike Srpske sa početkom u 12.00 časova, učestvovaće i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, na čiji zahtjev je zakazana posebna sjednica parlamenta, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

 

Čubrilović je na sastanak pozvao predsjednike SNSD-a Milorada Dodika, SDS-a Mirka Šarovića, PDP-a Branislava Borenovića, SP Petra Đokića, v.d. predsjednika DNS-a Nenada Nešića, te lidere NDP-a Dragana Čavića i Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića.

 

On je pozvao lidere političkih stranaka koji su na sastanku kod predsjednika Republike Srpske jednoglasno podržali zaključke kojima su se saglasili da predstavnici iz Republike Srpske u institucijama BiH obustave rad u odlučivanju, po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, sve dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu neće biti stranih sudija.

 

“S obzirom na to da su predstavnici svih parlamentarnih stranaka jednoglasno podržali usvojene zaključke i saglasili se da je neophodno održati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, kako bi se donijele adekvatne mjere povodom neustavne odluke Ustavnog suda BiH, očekujem da svi učesnici budu dosljedni i poštuju riječ koju su dali na sastanku kod predsjednika Republike Srpske”, istakao je Čubrilović

 

On je pozvao i sve političke stranke da doprinesu da posebna sjednica parlamenta bude održana u dostojanstvenoj atmosferi i primjerno najvišem ustavotvornom i zakonodavnom organu Srpske.

 

“Očekujem od predsjednika parlamentarnih političkih stranaka u Republici Srpskoj da se izdignu iznad uskostranačkih interesa i da utiču na svoje klubove poslanika kako bi posebna sjednica protekla na konstruktivan i dostojanstven način, u interesu građana i Republike Srpske”, rekao je Čubrilović, koji je i predsjednik Demosa.

 

On je ponovio da je Ustavni sud BiH, donošenjem sporne odluke u vezi sa ocjenom ustavnosti člana 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, pokazao da je nedosljedan i protivriječan samom sebi, imajući u vidu da je taj sud, u različitim periodima, donosio različite odluke o istoj materiji u odnosu na Republiku Srpsku, Federaciju BiH i Brčko distrikt.

 

“I ovaj put, kao i u ranijim slučajevima, protiv interesa Republike Srpske i njenih građana, na isti način su glasala dva bošnjačka i trojica stranih sudija”, rekao je Čubrilović.

 

On je dodao da Ustavni sud BiH djeluje prema pravilima koja je sam sebi postavio, mimo demokratske volje građana i bez odgovornosti.

 

“Ako Ustavni sud BiH ne sudi po Ustavu i zakonu, već donosi političke odluke usmjerene protiv interesa građana i Republike Srpske, onda Narodna skupština, kao najviši demokratski i predstavnički organ vlasti Republike Srpske, ima obavezu i pravo da donese odluke kojima će zaštiti svoju teritoriju, imovinu i građane od nasilnih i nedemokratskih odluka”, istakao je Čubrilović, navedeno je u saopštenju za javnost NS Republike Srpske uoči sutrašnjeg održavanja posebne sjednice Narodne skupštine i konstultativnog sastanka sa predsjednicima parlamentarnih partija u Srpskoj.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *