Cvijanović: BiH je u stalnoj krizi

Politika

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović, u uvodnom obraćanu poslanicima Narodne skupštine RS na desetoj posebnoj sjednici posvećenoj odluakma Ustavnog suda BiH, izjavila je da je BiH u permanetnoj krizi i da su okolnosti u kojima je sazvana ova sjednica okolnosti političke krize.

 

Ona je naglasila da od stranih političkih predstavnika očekuje da kažu da je legitimno kada srpski politički predstavnici u institucijama BiH ne žele da učestvuju u odlučivanju, nakon posljednje odluke Ustavnog suda BiH. Cvijanovićeva je, kako je Srpskainfo ranije objavila, rekla da su ovakvom BiH isfrustrirani i Srbi, i Hrvati i Bošnjaci.

 

– BiH je duboko unesrećeno društvo jer nije dobilo šansu da se razvije kao demokratska zajednica – rekla je ona.

 

Posebna sjednica je, kaže, sazvana da mi kao RS kažemo kako gledamo na sve to, kao i na posljednju odluku Ustavnog suda BiH. Ona je naglasila da u Ustavu BiH ne piše državna imovina, a da su eniteti dobili sve nadležnosti koje nisu nabrajane kao nadležnosti BiH. Predsjednica je podsjetila da izmjenama Ustava RS iz 1998. Srpska dobila nadležnosti da uređuje imovinske odnose.

 

Cvijanovićeva je na kraju obraćanja pročitala osam zaključaka usaglašenih na sastanku stranačkih lidera.

 

Deseta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sazvana je na zahtjev predsjednice RS Željke Cvijanović, a poslanici razmatraju Informaciju o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH.

 

Direktan povod je nedavna odluka tog suda o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS, koji je proglasio neustavnim član zakona u kome piše da poljoprivredno zemljište postaje vlasništvo Srpske.

 

Ustavni sud smatra da je to državna imovina za koju su nadleže institucije BiH, što RS ne prihvata.

 

Prethodno je Momčlilo Antonić (SNSD) položio zakletvu i dobio poslanički mandat u NSRS umjesto Zorana Tegeltije, koji je izabran za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

 

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *