Dodik: U Srpskoj nema plana za secesiju

Politika

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da u Republici Srpskoj nema ni jedan plan za secesiju i da nije donijela ni jednu odluku te vrste.

 

– Srpska ima legitiman cilj da traži izvorni Dejton i izvorne nadležnosti. Razna mišljenja pa i moja o neodrživosti BiH nisu usamljena. Mnogi u svijetu misle da BiH nije održiva i da međunarodni intervencionizam nije obezbijedio stabilnost. Vidjeli ste juče da se nakon nastupa bošnjačkih političara pojavio visoki predstavnik koji je etablirao ono što su oni rekli. To je vidljiva koalicija. Oni pokušavaju sve da urade kako bi pokazali da su Republika Srpska i Srbija remetilački faktor. To je ostatak vremena iz godina rata u kojoj je satanizacija Srba uspješno provedena – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

 

Govoreći o jučerašnjim izjavama Bakira Izetbegovća o predsjedniku Srbije Aleksadru Vučiću, Dodik je rekao da su to izlivi mržnje prema Srpskoj, Srbima i Srbij što govori o stanju u BiH.

 

– To je pokušaj da se uruši Srbija jer smeta Izetbegoviću i ostalima zato što je stabilna pod rukovodstvom Vučića. Ako sklone Vučića u Srbiji, ona ulazi u višedecenijsku nestabilnost. Svojatanje Banjaluke kao šeher grada, Izetbegoviću služi za zamajavanje podanika. Ona nikada nije bila šeher niti će biti. Ona pripada srpskom narodu i RS. Banjaluka više pripada Vučiću nego Izetbegoviću. To je politika nastavka Islamske deklaracije Alije Izetbegovića koja je prihvaćena i od cijela međunarodne zajednice. To je politika u kojoj pokušaj ubistva Vućića u Srebrenici prođe nekažnjeno. Vučić je jučerašnjim nastupom u Bogradu pokazao da je faktor mira u regionu – rekao je Dodik.

 

Poručio je da u Srpskoj ne žive politička nedonoščad kojima neko sa strane treba da govori kako da se ponašaju.

 

– To je sećijaška politika Sarajeva i Bakira Izetbegovića – dodao je Dodik.

 

On je “izdajnicima srpskog naroda” nazvao predstavnike SDS i PDP koji su juče u PS BiH glasali zajedno sa SDA o prestanku mandata članovima VSTS BiH.

 

– Na Domu naroda takav zakon neće proći. To je realizacija unitarističke politike iz Sarajeva. Moraju da prihvate da ovdje žive konstitutivni narodi. Kakav je Komšićev status u hrvatskom narodu? Imaginarne stvari o građanskoj BiH neće proći. Dio opozicije u Srpskoj pokazao je šta želi da uradi. Odustali su od zajedničkih zaključaka jer sam navodno glasao za neko pomilovanje u Predsjedništvu. Upravo suprotno, nisam želio da glasam za pomilovanje teroriste – rekao je Dodik i najavio da će Srpska u budućnosti donijeti zaključke o povlačenju saglasnosti za formiranje VSTS BiH.

 

Naglasio je da nikada nije pozivao na rat, za razliku od Izetbegovića koji je rekao “da će uzeti oružje i ratom odbraniti ono što su stekli”.

 

– A onda Incko govori o Miloradu Dodiku. Da, govorimo o crvenim linijama, ona je za Republiku Srpsku pređena. Nećemo dozvoliti da se Srpskoj urušavaju njena prava – poručio je Dodik.

 

Govoreći o prijetnjama bonskim ovlaštenjima koje je izrekao Valentin Inko, Dodik je rekao da je to prošlo vrijeme.

 

– Kakva bonska ovlaštenja? On se pokazao kao izvršilac muslimanske politike u Sarajevu, Srbi nemaju povjerenja u njega. Visoki predstavnik se pokazao kao zlotvor srpskog naroda. Prijetilo se meni i rabije od strane snažnijih frajera od Incka, kao što je Ešdaun. Incko urušava ustavni poredak BiH, ima duple aršine – poručio je Dodik.

 

On je rekao da zaključci Narodne skupštine ostaju na snazi, a kada je riječ o zaključcima SDA kojima se traži krivična odgovornost predstavnika Republike Srpske zbog zaključaka NSRS povodom odluke Ustavnog suda BiH, Dodik je rekao da je to bilo očekivano jer je SDA navikla da djeluje tako.

 

– Poručujem građanima da je Republika Srpska stabilna i da nikakvog rata neće biti, kako izmišlja Izetbegović. Kako bi on to krenuo u rat? Srpska je sposobna i spremna zato što ima svoje ljude da se obrani političkim sredstvima. Svi Bošnjaci su dobodošli da žive u miru i saradnji sa nama – rekao je Dodik.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *