Pismo SAD-a, EU i OSCE-a učesnicima sastanaka u Istočnom Sarajevu

Politika

Na adrese učesnika sastanka u administrativnom centru u Istočnom Sarajevu stiglo je pismo koje potpisuju ambasador Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD-a u Sarajevu Ellen Germain.

 

Učesnici sastanka su u pismu opometnuti da kao rukovodioci službi moraju biti nezavisni od političkog uticaja i da se klone bilo kakvih aktivnosti koje mogu da dovedu u pitanje njihovu nezavisnost.

 

U nastavku pročitajte sadržaj pisma:

 

“Poštovani,

 

Uzimajući u obzir da ste Vi, iz nezavisne institucije na državnom nivou, sa zabrinutošću posmatramo Vaše prisustvo sastanku 20. februara 2020. u Administrativnom centru Republike Srpske (RS) u Istočnom Sarajevu.

 

Podsjećamo Vas da državni službenici i drugi zvaničnici, posebno šefovi nezavisnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine (BiH), tokom obavljanja svojih dužnosti moraju biti nezavisni od političkog uplitanja i suzdržati se od bilo kakvih aktivnosti koje bi mogle staviti pod pitanje njihovu nepristrasnost i samim time narušiti nezavisnost institucije koju predstavljaju.

 

Mišljenje Europske komisije potcrtava potrebu da javna administracija BiH postane još profesionalnija, neovisnija i depolitiziranija. Državni službenici i drugi imenovani zvaničnici na nivou BiH moraju se pridržavati najviših profesionalnih standarda koje izvršavanje njihovih dužnosti/pozicija zahtijeva.

 

Vi ste predstavnici države BiH, a ne predstavnici RS na državnom nivou. Kao državni zvaničnik, morate predstavljati sve građane BiH, bez obzira na njihovu ili Vašu etničku i političku pozadinu, ili mjesto boravišta. Od ključne je važnosti da prosuđujete na najbolji način kako održati stvarnu i percipiranu nezavisnost i nepristrasnost. Stoga, neprihvatljivo je, i za BiH i njen europski put, to što ste učestvovali u političkom sastanku koji ozbiljno kompromitira Vašu neovisnost i nepristrasnost, kao i percepciju toga.

 

Vjerujemo da će u budućnosti Vaše aktivnosti biti u skladu s Vašim dužnostima kao predstavnika državnih institucije, te da ćete raditi proaktivno ka boljoj budućnosti građana ove zemlje.

 

S poštovanjem”, stoji u pismu koje potpisuju ambasador EU u BiH Johann Sattler, šefica Misije OSCE u BiH Kathleen Kavalec i Ellen Germain, otpravnica poslova u Ambasadi SAD u BiH.

 

n1info.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *