Opozicija tvrdi da će se izmjenom poslovnika staviti tačka na demokratiju

Politika

Poslanici PDP i SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske najavili su danas proteste i druge vidove borbe protiv predložene verzije novog poslovnika o radu parlamenta Srpske.

 

Podsjećamo, inicijativu za izmjenu poslovnika o radu NSRS ranije je podnijela najveća vladajuća stranka – SNSD. Prva verzija novog poslovnika o radu je završena i upućena poslaničkim klubovima koji do iduće sedmice treba da dostave svoje prijedloge i sugestije.

 

Opozicija je pozvala vladajuću većinu da povuku predloženu verziju poslovnika i da nastave raditi po sadašnjem Poslovniku.

 

Poslanik SDS Davor Šešić poručio je da predložena verzija novog poslovnika predstavlja udar na Ustav Republike Srpske.

 

– Ovo je pitanje da li će demokratija postojati u RS ili ne. Radna verzija izmjena i dopuna poslovnika o radu NSRS pokazuje da je ovdje glavni udar prevenstveno na Ustav RS. Ovim izmjenama poslanici će imati ograničeno vrijeme za diskusiju ili ćemo biti potpuno onemogućeni da diskutujemo jer ce klub poslanika neke stranke dobiti određeno vrijeme pa će onda unutar kluba određivati koliko ko može da govori – istakao je Šešić.

 

On je podsjetio da svaki poslanik ima pravo ali i obavezu da diskutuje o svim tačkama dnevnog reda, ali novim poslovnikom to neće biti moguće.

 

Jedna od izmjena, koja po Šešiću pokazuje apsurdnost predloženog novog poslovnika, jeste izmjena koja se odnosi na pravo na repliku a koja podrazumijeva da poslanici nemaju prava replike na repliku.

 

– Osim u izuzetnim situacijama kada predsjednik ili predsjedavajući procjeni da li se neko o vama uvredljivo izrazio ili ne. Ako se u NSRS zabrani sloboda govora, a idemo ka tome, onda sta mogu očekivati obični građani – kaže Šešić.

 

Dodaje da će se izmjenom poslovnika staviti tačka na demokratiju.

 

Poslanica PDP Jelena Trivić dodaje da je na sceni pokušaj zarobljavanja NSRS od strane vladajuće većine.

 

– Mi ćemo odlučno tome reći ne. Poslovnik se ne mijenja zbog nas koji smo pričali nego zbog onih koji su ćutali. Po sadašnjem poslovniku su svi poslanici imali jednaka prava za govor. Deset minuta rasprave, dvije replike i jedan krivi navod. To što oni koji su mnogo brojniji od opozicije, nisu koristili svoje pravo, a mi jesmo, nije razlog da mijenjanju poslovnik – istakla je Trivićeva te navela da je riječ o udaru na demokratiju i slobodu u RS.

 

Trivićeva je istakla da u slučaju ako se ostane pri predloženoj verziji poslovnika građani ne trebaju da očekuju mlaku opoziciju, koja će ćutati.

 

Spremni su, kaže Triviceva, da za demokratiju i slobodu govora u RS da se bore do kraja sa svim Ustavom dozvoljenim mogućnostima.

 

Njen partijski kolega Draško Stanivuković je istakao da je ovo posljednji udar na demokratske tekovine.

 

– Problem ovog poslovnika je što njeguje neradnike, lezileboviće i ćutologe, a brani mogućnost govora onim poslanicima koji hoće da govore i da govore o svim problemima koji muče građane RS. U predloženim izmjenama poslovnika nema ni jedna mjera za one koji ne dolaze na sjednice, a primaju uredno plate. Kvorum je i dalje ostao na 28 poslanika. Zasto nije povećan kvorum pa da više poslanika dolazi i učestvuje na raspravi – upitao je Stanivuković.

 

On je rekao da predložene izmjene poslovnika predstavljaju sliku RS a to je da podobni i neradnici budu nagrađeni, a oni koji hoće da se bore i trude budu kažnjeni jer nemaju mogućnost da govore i pričaju sta misle.

 

Stanivuković je najavio da ce opozicija biti spremna na seriju protesta ako vladajući ostanu pri predloženim izmjenama.

 

On je istakao zasto vladajući ne raspuste parlament i novac namijenjen za plate poslanika ne podjele narodu, ako već misle da im ograniče slobodu govora i pretvore u “vreće” i ćutologe.

 

Poslanica SDS Ivanka Marković podsjetila je da je Klub SDS uputio ranije primjedbe na postojeći poslovnik odnosno sugestije u cilju njegovog poboljšanja.

 

– Radna verzija materijala koji smo dobili pokazuje da nije uvažena niti jedna primjedba Kluba poslanika SDS. To znači da mi već sada dobijamo poruku od rukovodstva NSRS da naše ideje i nasi stavovi neće ni u nekoj budućoj raspravi o poslivniku biti uvažene – istakla je Markovićeva.

 

Ona je još dodala da se time umanjuje značaj opozicije.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *