Budžet institucija mora biti podređen krizi

Politika

Budžet institucija BiH za 2020. godinu treba prilagoditi novonastaloj situaciji i borbi protiv virusa korona koji ostavlja posljedice na zdravstvo, ali i na privredu u BiH.

 

Ovo je stav svih parlamentaraca sa kojima smo juče razgovarali, a nakon odluke Savjeta ministara BiH da Predsjedništvu uputi Nacrt budžeta institucija BiH, a bez izmjena koje su očekivane i nužne zbog novonastale situacije. Podsjetimo, protiv usvajanja Nacrta budžeta institucija BiH u utorak su bili ministri iz RS, koji su bili mišljenja da budžet treba korigovati u skladu sa postojećim stanjem i da iz njega treba izbaciti neke stavke.

 

“Ovaj budžet je pripremilo Ministarstvo finansija BiH u normalnim okolnostima. Tada je predviđen rast BDP od tri odsto, a sada svi znamo da će biti negativan. Planiran je i rast rashoda, sada vidimo da je stanje drugačije. Entiteti predlažu smanjenje plata u javnoj sferi, a u Nacrtu budžeta se planira rast izdvajanja za plate za oko 30 miliona KM. Ja nisam imao hrabrosti da u ovakvoj situaciji građanima predložim budžet u kome su prioriteti kupovina automobila, zgrada”, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara, u utorak nakon vanredne sjednice ove institucije BiH, na kojoj je usvojen pomenuti dokument.

 

Dušanka Majkić (SNSD), predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda BiH i delegat u tom domu, ističe za “Nezavisne” da je budžet planiran krajem prošle godine, a to je vrijeme koje ni po čemu nije bilo slično trenutku u kojem se danas nalazimo.

 

“U skladu s tim treba pripremiti budžet. Jedno je planirati investicije, opremanje i ne znam šta još već, u odnosu na sadašnje stanje kad treba da se obezbijedi da opstanemo. Planiranje i priprema budžeta treba da budu primjereni vremenu koje je pred nama”, kazala je Majkićeva i dodala da bi apsurdno bilo da se ništa ne dešava. Po njenom mišljenju, u skladu sa postojećom situacijom institucije BiH treba da se i ponašaju i dodaje da bi svaki građanin kojeg bi pitali o tome rekao da budžet treba odslikavati stanje u kojem živimo.

 

Dženan Đonlagić (DF), zamjenik predsjedavajućeg Komisije za budžet i finansije Predstavničkog doma BiH i poslanik u ovom domu, kaže za “Nezavisne” da tek kada Predsjedništvo BiH definiše budžet u formi prijedloga poslanici će imati cjeloviti tekst Zakona o budžetu institucija BiH.

 

“Vjerujem da će doći do određene preraspodjele s ciljem da se što je moguće više novca usmjeri u realizaciju mjera koje će ublažiti sve negativne posljedice uzrokovane kovidom-19”, rekao je Đonlagić.

 

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu BiH, ističe za “Nezavisne” da je i bez ove situacije stav ove stranke da bi budžet mogao biti funkcionalniji ako se naprave odgovarajuće preraspodjele.

 

“Budući da je Predsjedništvo BiH predlagač budžeta, a da Vijeće ministara tehnički priprema dokument, očekujem da vidimo izmjene koje će prije slanja u parlament napraviti Predsjedništvo”, rekao je Magazinović.

 

Borislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu BiH, za “Nezavisne” je rekao da predloženi budžet mora doživjeti značajnu korekciju, te da ga treba dobro preraspodijeliti i prilagoditi novonastaloj situaciji.

 

“Ne smije u budžetu biti nikakvih povećanja plata, nikakvih nabavki automobila, helikoptera i sve što je nepotrebno u ovom momentu, nego budžet treba kreirati da odgovori ovom ogromnom izazovu s kojim se suočavamo”, rekao je on. Parlamentarci iz SDA i HDZ BiH juče nisu bili raspoloženi da komentarišu Nacrt budžeta institucija BiH za ovu godinu koji iznosi 996 miliona KM.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *