Usvojene izmjene Poslovnika Predstavničkog doma BiH

Politika

Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojio je na hitnoj sjednici izmjene i dopune Poslovnika, kojim je stvorena mogućnost da ovaj dom sjednice održava na daljinu, onlajn.

 

Za izmjene Poslovnika glasalo je 35 poslanika, jedan je bio protiv, a tri su bila uzdržana.

 

U Poslovnik se unose novi stavovi prema kojima Kolegijum Doma, u izuzetnim okolnostima, kada je to neophodno iz bezbjednosnih razloga ili radi zaštite javnog zdravlja, odnosno kada je proglašeno stanje prirodne ili druge nesreće, može da odluči da sjednice Doma, Kolegijuma Doma, kao i Kolegijuma u proširenom sastavu, te Zajedničkog kolegijuma, komisija i zajedničkih komisija oba doma parlamenta BiH mogu biti održavane onlajn, korišćenjem informacionog sistema. U pitanju je sistem koji podržava prenos video – konferencija ili aplikacija, programa i drugih elektronskih platformi za direktnu glasovnu i video-konferenciju.

 

Ova važi samo dok traju izuzetne okolnosti, odnosno do proglašenja prestanka stanja prirodne ili druge nesreća. Kao razlog za donošenje ovih dopuna Poslovnika Predstavničkog doma, navedeno je da pandemija Covid-19 predstavlja izuzetnu opasnost po zdravlje građana BiH i javno zdravlje uopšte.

 

– Istovremeno, neophodan je nesmetan i kontinuiran rad Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH – ističe se u obrazloženju Prijedloga, koji je usvojen po hitnoj proceduri.

 

Opozicija je negodovala jer smatra da je izmjena Poslovnika okasnila i da je na današnjoij sjednici trebalo raspravljati o izmjenama zakona i drugim potezuima koji bi mogli da pomognu građanima i privredi pogođenim pandemijom.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *