Dodik: Nije razmatrana najavljena misa u Sarajevu

Politika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Predsjedništvo ratifikovalo sporazum o donaciji Republici Srpskoj vrijednoj 12 miliona evra.

 

“Mi u rukovdstvu Republike Srpske odlučili smo da u ovo vrijeme epidemije virusa korona, donosimo samo mjere koje će ublažavati probleme. Ono što je najznačajnije jeste da je Predsjedništvo BiH danas ratifikovalo sporazum o donaciji od 12 miliona evra koje se daju Republici Srpskoj za izgradnju dionice auto-puta, odnosno zaobilaznice kod Doboja”, precizirao je Dodik.

 

On je dodao da su ostale tačke na dnevnom redu današnje sjednice bile tehničke mjere.

 

“Na mnogim mjerama sam bio protiv ili uzdržan, u skladu sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske, odnosno tamo gdje sam smatrao da nešto nije za odlučivanje u vrijeme epidemije virusa korona. Isto tako, smatrao sam da je neophodno da nijednim postupkom ne onemogućim dodatnu investicionu aktivnost u Republici Srpskoj”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

 

On je naveo da Predsjedništvo BiH danas nije razmatralo situaciju u vezi sa najavljenom misom u sarajevskoj katedrali, posvećenoj događajima u Blajburgu.

 

Dodik je ponovio raniji stav da je Blajburg mjesto gdje su ustaše, koje su počinile mnoge zločine nad srpskim narodom, najviše u Jasenovcu, ali i mnogim drugim mjestima, bile suočene sa narodnooslobodilačkim pokretom i partizanskiom jedinicama, za koje su bili legitimni vojni cilj.

 

“Riječ je zločincima koji nisu prezali da četiri godine uništavaju srpski narod. Samo na banjalučkoj regiji ustaški režim ubio je više od stotinu hiljada Srba. Kad tome dodate i priču iz okoline Bihaća, iz Garavice, vidite da nema pijeteta prema srpskim žrtvama, pa se čak pokušava napraviti revizija istorije i pravdati ustaška zlodjela”, naglasio je Dodik.

 

On je dodao da ne može sugerisati ni Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ni Katoličkoj crkvi, kao ni Islamskoj zajednici šta će i kako će upražnjavati svoje molitve i vjerske obrede.

 

“Ali ono što je važno, kada je riječ o Blajburgu, jeste činjenica da je to snažno najavljeno i da je trebalo da bude poruka da je to pokušaj rehabilitacije ustaškog pokreta. Ja sam energično protiv toga, ne samo kao pripadnik srpskog naroda, nego zato što sam tako vaspitan i što je i moja porodica u prošlosti stradala upravo od takvih pokreta i takvih zločinaca”, naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

 

Dodik je podsjetio da je na području Sarajeva od falangi Jura Francetića stradao veliki broj nevinih ljudi, a jeziv i akumuliran zločin nad Srbima dogodio se i na Drini, u Starom Brodu, sve u režiji takozvane Nezavisne države Hrvatske i ustaškog pokreta.

 

On je izrazio sumnju da se BiH uskoro može naće odgovor na učestale pokušaje revizije istorije i izjednačavanja zločinaca i žrtvi.

 

“Organizovanje mise u Sarajevu je neprihvatljivo i ja to odbacujem”, poručio je Dodik.

 

Neprihvatljivo da crnogorska vlast koristi silu protiv crkve i vjernika

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je neprihvatljivo da Crna Gora koristi državnu silu i zloupotrebljava pravosudni sistem da bi se obračunala sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve (SPC).

 

“Ovo je dodatni udar na SPC koji dokazuje da crnogorska država ima jedini plan, a to je da devastira SPC na prostoru Crne Gore”, izjavio je Dodik novinarima, komentarišući hapšenje Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkom Joanikija i sedmorice sveštenika SPC u Crnoj Gori.

 

Srpski član Predsjedništva BiH ocijenio je da će Crna Gora morati da se suoči sa ogromnom voljom naroda koji se i u uslovima epidemije virusa korona bori za svoju crkvu i njene svetinje i imovinu.

 

On je rekao da se plaši da crnogorska vlast nije ništa naučila iz lekcije o nametanju zakona o oduzimanju crkvene imovine u Crnoj Gori, koji bi trebalo da bude ukinut.

 

“Oni su naprosto otišli korak dalje, zatvarajući vladiku i sedam njegovih sveštenika. U svakom slučaju, to je neprohvatljivo”, naglasio je Dodik.

 

Srpski član Predsjedništva ocijenio je da je epidemija virusa korona samo izgovor za drsko ponašanje crnogorskih vlasti i njihov obračun sa narodom, SPC i vjernicima u Crnoj Gori.

 

Dodik je rekao da je danas razgovarao sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejem, te da mu je prenio da je ovakvo ponašanje crnogorske vlasti jedinstven slučaj u Evropi, koja je takođe zahvaćena epidemijom virusa korona, pa se nigdje ne dešavaju hapšenja sveštenika.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *