PDP najavio sedam krivičnih prijava protiv nadležnih

Politika

Članovi PDP najavili su sedam krivičnih prijava koje se, između ostalog, odnose na slučaj „Pirelen“, pokretnu bolnicu, miješenje zdravih i zaraženih u karantinu, a predaće ih prvi dan po ukidanju vanrednog stanja.

 

Najnovija pripremljena krivična prijava odnosi se na slučaj „Piralen“ povodom koga su članovi PDP danas održali per konferenciju i nadležnim postavili nekoliko pitanja, poput onog – šta je sa slučajem zemljišta koje je iz Incela prevoženo u Borkoviće i Kumsale i da li će iko da odgovara?

 

PDP će krivične prijave, u ovom slučaju, podnijeti protiv N.N. lica, ali, kako su naveli, razmišljaju i o krivičnim prijava protiv nadležnih zbog nevršenja dužnost. Među njima su, kažu, gradonačelnik Banjaluke, ali i resorni ministar.

 

– Vidmo da se u gradu već mjesecima ne razgovara o problemu piralena. Svjesni smo korone i svih dešavanja, ali vidmo da se u gradu rekonstruišu saobraćjnice, grade objekti, što znači da je moguće rešavati i problem piralena, koji je najveći problem u Banjaluci – rekla je član PDP, Dijana Ješić, dodajući se ovaj problem mora riješiti, jer nismo ni svjesni posljedica koje građani mogu imati.

 

Prisutnima se obratila i narodna poslanica i potpredsjednica PDP, Jelena Trivić, koja je poručila da nema konkretnih podataka koliko je ovo zemljište zagađeno, te podsjetila da je javnost posljednju informaciju o piralenu dobila u decembru prošle godine.

 

– Očigledo je da se problem piralena rešava kako to inače radi vlast i na republičkom nivou, a to je da samo puste da se stvar zaboravi. Mi smo tu da na ovo podsjetimo. Takođe, podsjećam da su tu angažovani i neki holandski eksperti, za koje su i sami inspektori izrazili sumnju da rade na rešavanju problema – rekla je Trivićeva.

 

Ona je gradskoj upravi postavila nekoliko pitanja.

 

– Da li je problem piralene riješen ili ne? Dokle se došlo sa ovim problemom i šta će biti sa novcem grada i građana koji je dat holandskim stručnjacima? – upitala je Trivićeva.

 

Nekoliko pitanja za nadležne imao je i njen stranački kolega i narodni poslanik Draško Stanivuković. On je upitao – Ko je izazvao požar? Kako je došlo do curenja? Zašto je piralen postojao 19 godina u Srpskoj iako od 2001. godine nije smio da bude tu?

 

– Godinu i dva mjeseca Banjaluka je bez rešenja najveće ekološke katastrofe koja je ikada zadesila. U Banjaluci je više hiljada ljudi protestovala zbog ovog problema, a i dalje ne postoji odgovornost. Piralen je i danas u zemlji, u vazduhu, možda i u Vrbasu. Zbog ovog slučaja i mnogih drugih, spremili smo sedam krivičnih prijava, a kako rade, biće i još – rekao je Stanivuković.

 

On kaže da ovo nije političko, nego životno pitanje, jer su radnici i svi okolo životno zgroženi.

 

– Imate gradonačelnika koji brzo rešava pitanje proslave Nove godine i prijeti tužbama, a u ovom slučaju ćuti. Vidjeli ste da su i ljekari potvrdili da su vatrogasci koji su gasili požar imali posljedice – rekao je Stanivuković i naglasio da će mnoge krivične prijave biti podnesene odmah po ukudanju vanrednog stanja.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *