Vulić: Nisam vam kriva što ste novinari pa imate male plate

Politika

Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, komentarisala je danas u pauzi zasjedanja ovog doma novinarima svoje neslaganje sa prijedlogom da se ukinu paušali državnim zastupnicima koji iznose 700 KM.

 

Kazala je da ostaje pri svom stavu, te da smatra da je taj prijedlog “čisto politikanstvo”.

 

“Oni već godinama predlažu taj zakon, a Boga mole da ne prođe. Niko od nas nije gadljiv na novac, ali isto tako moram naglasiti da niko od nas nije bez empatije i osjećaja za pomoć drugim ljudima. Moje je diskreciono pravo kako ću svoj novac rasporediti”, kazala je Vulić.

 

Dodala je da smatra da taj novac može uložiti u svoju kampanju, a kolegama koje su je kritizirale zbog toga je poručila da se “suzdrže od lažnih morala i da ih ostave za kuću”.

 

“Rekla sam, kad ste već tako gadljivi na novac, pa uzmite, uložite malo u sebe, u svoju kampanju, pa onda kad su izbori nećete morati ganjati kompezacione liste”, kazala je Vulićeva.

 

Na novinarsko insistiranje o moralnoj pozadini činjenice da zastupnici imaju primanja viša od 5.000 KM, a da je plata direktora Zemaljskog muzeja u Sarajevu nešto viša od 600 KM, što je poslužilo samo kao paralela koja ukazuje na visinu primanja državnih parlamentaraca, kazala je da to nije problem SNSD-a, već “vaših vlasti”.

 

“Ja nisam definirala zakon kolika će plata biti. Zakon je definisao. Plate jesu visoke. Ja jesam za odricanje, ali da ja novac usmjeravam ka RS”, rekla je Vulić.

 

Nakon insistiranja da se osvrne na moralni aspekt visine primanja parlamentaraca i na društvenu odgovornost koju oni imaju, Vulić je poručila da je ona “birala svoj posao”.

 

“Ja vama nisam kriva što ste vi novinar i što ste možda nezadovoljni svojom platom. Ja sam birala svoj poziv. Ja sam poslanica. Zakon je definisao toliku platu. Ja da sam željela manju platu, ja bih se bavila nečim drugim”, izjavila je Vulić, dodavši da je “novinarstvo njena nesuđena ljubav”.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *