Čović izjavio da HDZ i SDA više nisu koalicijski partneri

Politika

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je da je na sinoćnjoj večeri s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem te američkim ambasadorom Erikom Nelsonom i šefom Delegacije EU u BiH Johanom Zatlerom informisao sagovornike da “HDZ i SDA više nisu koalicijski partneri niti su dio iste parlamentarne većine”.

 

“Nekoliko zadnjih zasjedanja Savjeta ministara i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pokazalo da HDZ nije dio iste parlamentarne većine sa SDA niti smo koalicijski partneri, jer koalicijski partneri ne imenuju hrvatske predstavnike bez dogovora s Hrvatima, ne predlažu izmjene zakona bez dogovora s koalicijskim partnerima i onda ih preglasavaju. SDA je napravila neku novu parlamentarnu većinu i ja im želim sve najbolje, neka pokušaju raditi na taj način, iako mislim da je to potrebno pogrešan put”, poručio je Čović.

 

Jedna od tema razgovora je, kaže, bilo i pitanje održavanja lokalnih izbora. HDZ podržava da se lokalni izbori održe kako je planirano, ali Čović kaže da je za ovu stranku CIK BiH, ovako imenovana,” izvan zakona, principa i kriterija koji se nisu poštivali, nelegalno i nelegitimno tijelo, kao što je nelegitiman i Željko Komšić kao član Predsjedništva BiH”.

 

“Poštujemo mi institucije države. Ali moramo poštivati i Ustav i zakone”, dodao je Čović.

 

Kada su u pitanju izbori u Mostaru, Čović kaže da je Gradski odbor HDZ-a Mostar napravio velike ustupke kako bi se stvorili uslovi za izbor Gradskog vijeća Grada Mostara.

 

“Vjerujem da će idućeg tjedna biti jedan sastanak na kojem će se to jasno prezentirati, ali to se odnosi isključivo na Gradsko vijeće. Bošnjačka strana smatra da treba napraviti preinake i u upravi grada, mi smo i za to spremni, ali u tom paketu mora biti riješen i federalni dom naroda i izbor članova Predsjedništva, kako bi Hrvate predstavljali legitimni predstavnici, kako to predviđa i Ustav. To je minimum ispod kojih ne možemo ići. Što se nas tiče, izbori će u Mostaru biti i ako treba mi ćemo predložiti izmjene u parlamentarnoj proceduri kako bi se organizirali izbori za Gradsko vijeće”, kazao je Čović.

 

Tema razgovora kod američkog ambasadora je bila i raspodjela sredstava MMF-a.

 

“I danas će se pokušati završiti to pitanje na Vijeću ministara ako ministrica Bisera Turković podrži prijedloge koje smo usuglasili prije mjesec dana. Sramota je za nas da imamo sredstva koja nismo u stanju raspodijeliti i vjerujem da će se danas naći neko rješenje”, kazao je Dragan Čović.

 

Kada je u pitanju evropski put, HDZ je, ističe, spreman ubrzano rješavati svih 14 prioritetnih tačaka, što je god u nadležnosti kadrova te stranke na svim nivoima.

 

Naredne sedmice bi se, dodaje Čović, trebao održati novi sastanak na kojem bi se primarno razgovaralo o pitanju izbora.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *