Radončić podnosi ostavku na mjesto ministra bezbjednosti BiH

Politika

Fahrudin Radončić danas će podnijeti ostavku na mjesto ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine, javljaju federalni mediji. Sam Radončić potvrdio je ovu informaciju za sarajevski portal “Klix.ba”.

 

On je rekao da postoje tri razloga zbog kojih se odlučio na takvu odluku te da je čekao kraj pandemije i imenovanje svog zamjenika.

 

“Prvi razlog je različito shvatanje migrantske krize, s jedne strane mene kao ministra sigurnosti, a s druge strane člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koji su stali na stranu pakistanskog ambasadora i koji ne shvataju i ne identifciraju migrantski sigurnosni problem”, govori Radončić.

 

Kao drugi razlog ističe ličnu procjenu da su odnosi SDA, SNSD-a i HDZ-a takvi da zadugo neće napraviti dobar ambijent za rad u Savjetu ministara BiH.

 

“Zbog toga zaista ne vidim razlog da sjedim u Savjetu ministara kao jedini lider jedne političke stranke”, smatra predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB).

 

Kao treći razlog je istakao aferu “Respiratori”, odnosno ono što se događalo posljednjih dana.

 

“Ja sam podržao tužitelje, policiju i nezavisno pravosuđe da sankcionišu aferu i brutalnu pljačku, a SDA je to protumačila kao udar na Bošnjake i bošnjački politički faktor. Očigledno da različito doživljavamo stvari koje se tiču sistemske korupcije. Ne prejudiciram ko je kriv, ja sam za nezavisno pravosuđe, ali ne možemo dijeliti političke stavove na način da se pravi haranga na Tužilaštvo BiH, da se proglašava antibošnjačkom aktivnošću, a znamo da su svi tužitelji u ovom predmetu Bošnjaci”, rekao je Radončić.

 

On ističe da nema nikakvih ličnih animoziteta između njega i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, već da se radi o strateškim razlikama.

 

“Mislim da je korektno da ne glumimo opoziciju u vlasti jer očito imamo različita stajališta. Mislim da sam uradio veliki posao kada je bilo najpotrebnije za državu. Vrijedilo je biti u Vijeću ministara BiH za vrijeme pandemije i mislim da sam pokazao kako treba raditi”, zaključio je Radončić za pomenuti portal.

 

Radončić će na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH obavijestiti kolege o svojoj odluci.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *