Đokić u Brčkom traži podršku za opstanak

Politika

Nakon što su u javnost procurili detalji o sukobu u rukovodstvu SP, lider ove partije Petar Đokić za danas je zakazao sjednicu Glavnog odbora, i to u Brčkom. Prema izvorima bliskim rukovodstvu SP, na današnju sjednicu neće doći neki od članova GO i to neće biti zbog poštovanja zabrane okupljanja, nego zbog otkazivanja poslušnosti partijskom lideru i nezadovoljstvu koje tinja već duže vrijeme.

 

Podsjetimo, rezultat testiranja narodnog poslanika Srđana Todorovića na virus COVID-19 je pozitivan, a Todorović je imao kontakte kako sa članovima rukovodstva partije tako i sa samim Đokićem, koji je zbog svega ovog odlučio da sjednicu iz Banjaluke i Republike Srpske “preseli” u distrikt Brčko.

 

Nezadovoljstvo koje će kulminirati na današnjoj sjednici, kako ističu naši izvori, vezano je za kadrovske poteze Đokića i ponašanje prema istaknutim članovima i funkcionerima partije, kao i za činjenicu da je sve spremno za smjenu Đokića sa mjesta ministra rudarstva i energetike.

 

Pojedini članovi glavnog odbora partije smatraju da nije prihvatljivo da Đokić imenuje sebe i svoje najbliže na funkcije, dok drugi istaknuti funkcioneri SP uglavnom dobijaju prazna obećanja, kao što je slučaj sa pozicijom zamjenika ministra bezbjednosti BiH. Đokić je na tu poziciju postavio Nedeljka Jovića, čovjeka koji nema nikakve zasluge u partiji, a u isto vrijeme to mjesto je već ranije obećao i Rajku Ćapinu i Slađani Kostović. Na sjednicu Glavnog odbora uopšte neće doći potpredsjednici partije Živko Marjanac i Dalibor Stević i to će, kako kažu upućeni, biti više nego jasna poruka predsjedniku Đokiću.

 

Petar Đokić uveliko je pod istragama nadležnih organa zbog mijenjanja pravilnika o koncesijama, a u Vladi RS, premijer Višković već duže vrijeme traži povod da realizuje njegovu smjenu. Ništa bolje nije ni u samoj SP, gdje su već ojačale frakcije koje žele Đokićevu ostavku, a poslednji sukob Đokić je imao sa Dragutinom Škrebićem, koji mu je na sastanku Izvršnog odbora u lice “sasuo” sve ono što većina članova IO misli o djelovanju predsjednika poslednjih nekoliko mjeseci.

 

Podsjetimo, veliki broj članova, aktivista i funkcionera SP prešao je u novoformiranu SPS Gorana Selaka, a u pojedinim mjestima, poput Banjaluke, ovo cijepanje ostavilo je Đokića daleko ispod cenzusa. Đokića krive za nepromišljeno ponašanje i samovoljno odlučivanje koje je na kraju preraslo u katastrofalno slabljenje i osipanje SP. Kako ističu naši sagovornici, Đokiću se na teret stavlja mnogo toga, a njegovo članstvo mu između ostalog najviše zamjera to što je upravo Đokić bio inicijator mijenjanja naziva Socijalistička partija Republike Srpske u Socijalistička partija. Đokić će danas pokušati da traži podršku od onog što je preostalo u Glavnom odboru SP, ali je pitanje da li će je dobiti i ovaj put, jer mnogo je više onih kojima nisu ispunjena obećanja, od onih koji bi se još uvijek žrtvovali zbog svog partijskog lidera.

 

Vijesnik.net

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *