Ambasador SAD preuzeo nadležnosti oko Izbornog zakona BiH

Politika

Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy preuzeo je ulogu Matthewa Palmera, specijalnog predstavnika SAD-a za pregovore o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

 

Odgovarajući na novinarska pitanja, ambasador Murphy je kazao da je to uobičajena diplomatska stvar i odluka zvaničnog Vašingtona.

 

“To se dešava svakih nekoliko godina nekada i malo duže, a ja sam preuzeo odgovornost i ja ću biti sastavni dio ovog tima zajedno sa predstavnicima Evropske unije i gospođom Angelinom Eichhorst u nadi da ćemo u narednih nekoliko dana uspješno završiti ove pregovore”, poručio je Murphy.

 

Na pitanje ukoliko pregovori potraju, da li će biti imenovan novi posrednik SAD-a u procesu pregovaranja o izmjenama Izbornog zakona, Murphy odgovara da se nada da će se dogovor brzo postići i da neće biti potrebe za tim.

 

Podsjetimo, Palmer je sa Angelinom Eichhorst, direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) u proteklom periodu radio sa domaćim zvaničnicima na izmjenama Izbornog zakona, međutim, na tom polju nije ostvaren nikakav napredak te političari iz BiH nisu postigli dogovor.

 

N1

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *