Eskobar: Problem BiH je neodgovorno rukovodstvo i korupcija

Politika

O građanskom konceptu za Bosnu i Hercegovinu može se razgovarati tek nakon što ona postane članica Evropske unije, a do tada je okvir Dejtonski sporazum, izjavio je Zagrebu specijalni izaslanik američkog predsjednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

 

Eskobar je isključio svaku mogućnost sukoba i istakao da Srbija i Hrvatska nisu zainteresovane za rat na svojim granicama.

 

On je podsjetio da u BiH postoje mirotvorne snage, prisutnost NATO i visoki predstavnik međunarodne zajednice s bonskim ovlašćenjima.

 

I mladi u BiH, kazao je, ne žele da se bore za vladajuće strukture i korupciju političara.

 

– Zbog toga ne vidim nikakvu šansu sukoba. Moguće je da bude nasilnih činova, ali svi odgovorni političari i javni službenici rade da se to ne dogodi. Zato mislim da rat nije moguć – rekao je Eskobar.

 

Dodao je, međutim, da je svejedno zabrinut za BiH zbog “jednako opasnog scenarija” ekonomske i demografske propasti države.

 

Eskobar smatra da BiH trenutno nije funkcionalna država jer tamošnje institucije “već dugo” nisu efikasne, “što nije posljedica Dejtonskog sporazuma, nego izostanak dobre volje” političkog rukovodstva zemlje.

 

Eskobar je rekao da je Dejtonski sporazum “25 godina bio uspješan u održavanju mira u zemlji” i dodao da on nije uzrok problema u BiH.

 

– Problem je neodgovorno rukovodstvo, korupcija, političari koji insistiraju da ostanu na vlasti po svaku cijenu – rekao je američki izaslanik na Hrvatsko-američkom forumu povodom 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

 

Eskobar, prenosi Hina, smatra da je taj sporazum dobar kompromis koji je prepoznao interes tri konstitutivna naroda i dobar putokaz za evropsku integraciju, “ali da nije tako korišćen”.

 

O konceptu građanske države koji zagovara deo međunarodne zajednice, on kaže da se o njemu može razgovarati “možda u budućnosti”, nakon što BiH postane članica Evropske unije.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *