Orban: Mi nismo miješana nacija!

Politika Svijet

Mađarski premijer Viktor Orban ponovio je svoj od ranije poznat rasistički stav da države u kojima se „miješaju“ evropske i neevropske nacije, „više nisu nacije“, prenosi Gardijan.

 

Njegov jučerašnji govor u Rumuniji izazvao je ogorčenje opozicionih partija i evropskih političara, prenio je Danas.

 

– Mi Mađari nismo miješana rasa… i ne želimo da postanemo miješana rasa – rekao je Orban u subotu i dodao da zemlje u kojima se miješaju Evropljani i neevropljani „više nisu nacije“.

 

Orban je godinama iznosio slične tvrdnje, ali najnoviji komentari su bili najoštriji do sada kada je riječ o istupima ovog političara krajnje desnice.

 

Katalin Čeh, evroposlanica iz opozicione partije Momentum, rekla je da je zgrožena premijerovim govorom.

 

– Njegove izjave podsećaju na vreme za koje mislim da bismo svi željeli da zaboravimo. Oni zaista pokazuju prave boje režima – rekla je ona.

 

Čeh se na Tviteru obratila ljudima mješovitih rasa u Mađarskoj.

 

– Boja vaše kože može da bude drugačija, možda dolazite iz Evrope ili šire, ali vi ste jedan od nas, i mi smo ponosni na vas. Raznolikost jača naciju, ne slabi je – navela je.

 

Orban je to izneo tokom govora u Baile Tusnadu u Rumuniji, gdje je ranije iznosio glavne političke ideje ili ideološke pravce. Tamo je 2014. prvi put rekao da želi da izgradi „neliberalnu demokratiju“ u Mađarskoj.

 

Ove godine, Orban je održao, kako se ocjenjuje, apokaliptični govor predviđajući propast Zapada i proricajući „deceniju opasnosti, neizvesnosti i rata“. Takođe je oštro kritikovao zapadnu vojnu podršku Ukrajini, pozicionirajući se kao glavni saveznik Moskve u Evropskoj uniji.

 

– Što modernije oružje NATO daje Ukrajincima, Rusi će više gurati liniju fronta napred… Ono što mi radimo je da produžavamo rat – rekao je Orban tokom govora u subotu.

 

Mađarska iako je članica NATO, njen ekstremno desničarski premijer već dugo ima tople odnose sa Putinom i proveo je pet sati u Moskvi razgovarajući sa ruskim liderom u februaru, neposredno prije ruske invazije.

 

Najnoviji govor usledio dva dana nakon što je njegov ministar spoljnih poslova Petr Sijatro iznenadno otputovao u Moskvu na razgovore. Sve to ovu zemlju gura izvan evropskog konsenzusa o ratu. Orban je rekao da posao Zapada ne bi trebalo da bude da se nada ukrajinskoj pobjedi, već da posreduje u mirovnom sporazumu.

 

– Ne treba da budemo na strani Rusije ili Ukrajine, već između njih dvoje – rekao je on i dodao da politika uvođenja sankcija Rusiji nije funkcionisala.

 

Oleg Nikolenko, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, opisao je Orbanove tvrdnje kao „rusku propagandu“.

 

Orban je osvojio četvrti uzastopni mandat na izborima ranije ove godine, a njegova vlada je optužena za gušenje slobode medija i nazadovanje demokratskim normama otkako je njegova partija Fides osvojila vlast 2010. Od izbjegličke krize 2015. Orbanova vlada je koristila antimigracione retorike kao glavne tačke razgovora.

 

U subotu je ukazivao na teoriju zavjere koja tvrdi da postoji zavjera da se bijelo stanovništvo SAD i evropskih zemalja razblaži imigracijom. Rekao je da je to „ideološki trik internacionalističke ljevice da kaže da je evropsko stanovništvo već miješana rasa“.

 

On je naveo demografiju, migraciju i rod kao glavna bojna polja budućnosti, istog dana kada su se hiljade ljudi okupile u Budimpešti na godišnjoj paradi ponosa.

 

Evropska komisija trenutno tuži Mađarsku zbog nedavnog zakona protiv LGBTK+, kopije ruskog zakona o „gej propagandi“, koji zabranjuje gej osobama da se pojavljuju u školskim obrazovnim materijalima ili TV emisijama namjenjenim maloljetnicima.

 

– Orban je još dalje od evropskog mejnstrima nego ikada ranije. Mislim da on zaista vjeruje da će migracijski pritisci značiti da će ujedinjeni Zapad uskoro biti gotov i da će svaka vlada postati krajnje desničarska. Takođe je jasno da želi da Rusija pobijedi u ovom ratu – rekao je Peter Kreko iz istraživačkog centra Political Capital u Budimpešti.

 

Orban se, ocjenjuje se, nada da će na italijanskim izborima u septembru vratiti desničarska koalicijau, a takođe navija za povratak Donalda Trampa 2024. u SAD. Sljedećeg mjeseca treba da otputuje u Dalas u Teksasu, gdje će se obratiti CPAC, velikom skupu američkih konzervativaca. Ranije ove godine, CPAC je bio domaćin posebne sesije konferencije u Budimpešti.

 

Kod kuće, izgleda da će se Orbanova bitka sa evropskim institucijama još više intenzivirati. EU je zamrznula nekoliko milijardi evra sredstava za oporavak namenjenih Mađarskoj zbog zabrinutosti za korupciju i vladavinu zakona. Orbanov oštar govor može biti znak da je mađarska vlada odustala od dobijanja sredstava.

 

– On tačno zna kakva bi reakcija bila na ovaj govor i mislim da se sprema na nedostatak kompromisa. On želi da vodi simboličnu borbu umjesto da govori o mjerama štednje koje će morati da uvedu – rekao je Kreko, prenio je Danas.

 

Srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *