Vučić: Ova zima će biti hladna, a sljedeća – polarna!

Politika Region

Ova zima će za sve nas biti veoma hladna, a ako ste pažljivo slušali predsednika Rusije Vladimira Putina, sledeća će biti polarna za celu Evropu, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Vučić je na konferenciji za štampu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, na pitanje kako tumači jutrošnji govor predsednika Rusije, koji je upozorio da Evropu i svet očekuje katastrofa, i kako može to da se odrazi na našu zemlju, rekao da nije stigao da vidi celo izlaganje, ali da sve očekuje hladna zima.

 

– Vučić je rekao da su četiri, od pet mera za rešenje krize, koje je najavila Evropska komisija, dobre, da ćemo i mi morati da štedimo i da donosimo teške odluke, jer jesen i zima neće biti lake, ali i istakao da bi najbolje bilo da se rat u Ukrajini završi kompromisom, ali da u to licno ne veruje.

 

Na pitanje u vezi sa najavom predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o novih pet mera za rešenje krize, Vučić je na konferenciji za novinare sa turskim predsednikom Redžepom Taipom Erdoganom primetio da je “u modi” da svi napadaju EU, ali da su četiri mere razumne i dobre, dok petu, koja se odnosi na ograničenje cena ruskog gasa, ne razume.

 

Vučić je rekao da će Srbija nastojati da sprovede mere štednje EU i o njima razgovarati sa Evropljanima.

 

Rekao je da zemlje članice ”Otvorenog Balkana” rade na zajedničkom pismu Evropskoj komisiji, u kojem bi tražile pomoć za uvoz električne energije za zimu.

 

“Ali, da vidimo šta od mera mi moramo da preuzmemo, jer ako cela EU preduzima mere štednje, mi ne možemo da se ponašamo kao raspikuće i da se pravimo da se ništa ne dešava oko nas. Verujem da ćemo morati da donosimo mnogo važnih odluka, jer ni jesen neće biti laka, a zima će biti još teža”, rekao je Vučić.

 

Podsetio je da su mu se mnogi smejali kada je u maju i junu govorio o dolazećoj krizi, te da se sada vidi da je kupovina rezervi gasa početkom leta bila spas, jer bi u suprotnom sada imali katastofu.

 

Dobro je, kaže, što je Srbija tada potpisala aneks ugovora za gas sa Rusijom, što je izgradila gasovod, bez kojeg sada ne bismo imali gas, a imali bismo isključenja struje od po osam do 12 sati.

 

“Mnogo je težak period za sve nas, ali vidim da se Evropa ozbiljno sprema. A, najbolje bi bilo da se prekine rat i da obe strane teže ka kompromisnom rešenju”, rekao je Vučić.

 

Ukazao je, međutim, da je i sam svestan da nije moguće da se to desi.

 

“Dobro znam šta se odvija, ko koliko želi nečiji poraz, a ne balans snaga ili kompromisno rešenje”, naglasio je predsednik Srbije.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *