Izbore će nadgledati oko 60.000 osoba

Događaji

Za predstojeće lokalne izbore u BiH postoji ogromno interesovanje, budući da će glasanje, u nedjelju 2. oktobra, posmatrati oko 60.000 osoba.

U Centralnoj izbornoj komsiji BiH navode da su do sad akreditovali oko 6.766 posmatrača. Kažu da su akreditovali 6.388 posmatrača ispred udruženja građana iz BiH, 269 međunarodnih organizacija, dok ih je 109 akreditovano od prijavljenih političkih subjekata.

Portparol CIK BiH Maksida Pirić ističe da oni akredituju posmatrače političkih subjekata za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje glasova i rada CIK, dok opštinske komisije stranačke posmatrače.

– Očekujemo da bude oko 50.000 osoba akreditovano, što znači da će glasanje kontrolisati preko 60.000 ljudi – kaže Pirićeva.

Dodaje da se i broj međunarodnih posmatrača može promijeni, jer rok za njihove prijave ističe u nedjelju na dan izbora. Istovremeno, navodi da su dobili od Koalicije „Pod lupom“, koji prate izbore, određene nepravilnosti koje su uočili na terenu tokom predizborne kampanje.

-Nismo pokrenuli ni jedan postupak, jer svaka prijava o nepravilnosti mora da sadrži normu Izbornog zakona koji je prekršen, ime počinioce i dokaze. Ukoliko neko uoči da je počinjeno neko krivično djelo to treba da se prijavi Tužilaštvu BiH – objašnjava Pirićeva.

Koalicija „Pod lupom“ prijavila je nepravilnosti CIK BiH da stranke na terenu vrše pritisak na birače, da je povećan broj glasača iz inostranstva, te da se koristi govor mržnje na predizbornim tribinama.

Direktor Koalicije Dario Jovanić rekao je da je izborna kampanja veoma “prljava” i da je nastavljen trend vođenja izborne kampanje “na bazi izazivanja osjećaja straha među biračima, obično vezanim za etnonacionalne podjele u BiH”.

Baklavom i brašnom do glasa

Iz Koalicije „Pod lupom“ saopštili su da se kupovina glasova na terenu manifestuje kroz podjelu različitih poklona biračima kao što su baklave, čokolade, brašno i šećer, na čijoj ambalaži je istaknuto ime i prezime kandidata.

– Posebno zabrinjava veliki broj oglasa u kojima birači nude svoj glas na prodaju što pokazuje da je praksa kupovine glasova nažalost široko rasprostranjena u BiH – navode u Koaliciji.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *