“Intime Jazz fest” u Banjaluci

Kultura

U organizaciji Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci će od 24- 27. novembra biti održan prvi džez festival pod nazivom „Intime Jazz fest“.

Nakon velikog uspjeha koji je iza sebe ostavio Internacionalni muzički festival „Jesenja sonata“, ovo je druga višednevna manifestacija koju Banski dvor pokreće u aktuelnoj godinu, nastavljajući praksu organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja i programa u vlastitoj produkciji, kako bi iskoristio puni kapacitet ove kulturne ustanove.

Mladen Matović, direktor KC Banski dvor rekao je da je ovaj festival fokusiran na vrhunske soliste unutar džez muzike, uz jedno ne baš tipično lice poznatih umjetnika.

-„Intime Jazz Fest” je konceptualno zamišljen kao „kamerni“ festival džez muzike koji će se prevashodno fokusirati na vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez trija koji će ulaziti u festivalsku selekciju. Fokus prvog festivala je usmjeren na vrhunske regionalne i svjetske džez pijaniste, koji će se na festivalu pojaviti u jedno ne baš tipičnom ili bolje rečeno u vrlo ličnom i minimalističkom izdanju–kaže Matović i dodaje da će na festivalu nastupiti muzičari koji bez obzira na žanrovske i stilske razlike imaju zajedničku nit u vrhunskom kvalitetu muziciranja.

-Festival 24. novembra otvara koncert džez pijaniste Bojana Zulfikarpašića, dan kasnije nastupa banjalučkoj publici dobro poznati Vasil Hadžimanov, da bi treće veče donijelo zajednički nastup poznatog zagrebačkog pijaniste Matije Dedića i banjalučke pjevačice Marije Šestić. Za kraj festivala 27. novembra zakazana je muzička poslastica u vidu nastupa „Majamisty Tria“, koji predvodi novosadska autorka i klasična pijanistkinja Maja Alvanović, umjetnica koja na savršen način spaja dva svijeta – delikatni klasičarski senzibilitet i savremeni evropski džez-kaže Matović ispred organizatora.

Sa druge strane čuveni pijanista Vasil Hadžimanov, koji je prošle godine u Banskom dvoru održao solistički klavirski koncert za pamćenje kaže da ga raduje povratak na mjesto gdje je prvi put nastupio kao solista.

-Jako mi je drago da ću ponovo nastupati u Banskom i to opet u formi solističkog klavirskog koncerta. Moj prvi koncert tog tipa bio je baš u toj dvorani i prošao je sjajno tako da se radujem i ovom. Banjaluka je inače grad u kome sam mnogo puta nastupao i koji u velikoj mjeri osjećam kao svoj, a kada imate takav odnos sa publikom teško je odsvirati loš koncert-kaže Hadžimanov dodajući da će repertoar biti prilagođen samoj formi nastupa.

-Repertoar se sastoji od mojih kompozicija, koje sam adaptirao sada za ovaj vid koncerta na kome smo klavir i ja na sceni, kao i nekoliko džez standarda i poneka obrada naših balkanskih melodija-kaže proslavljeni pijanista.

Karte već u prodaji

Svi koncerti će se održati u Koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom od 20 časova.

Ulaznice za sve događaje su već u prodaji i mogu se kupiti po cijeni od 10 KM na biletarnici Banskog dvora, a organizatori pozivaju sve zaintresovane da na vrijeme obezbjede svoje karte, pošto vlada velik interes za sve nastupe.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *