STIŽU "KOSTI"
Najbolji triler koji ćete pratiti ove jeseni! (VIDEO)

Kultura Magazin

Postoji li granica između dobrih i loših, kako se stiže na vrh, a kako do dna društvene ljestvice i kada dolazimo do „tačke pucanja“? Mnogo je pitanja, suštinskih i životnih, a na svako od njih dramski odgovor daće nova domaća serija „Kosti“ koja pred publiku premijerno stiže 21. novembra u 20 časova na Prvom programu Radio-televizije Srbije.

 

Bol, patnja i duhovi prošlosti – sve to čini dva svijeta, na prvi pogled potpuno različita, ali svijeta koja simbolično spajaju dva čovjeka sa istim imenom – Kosta. Ova serija, koja se žanrovski kreće između drame i trilera, donosi priču o vremenu u kojem živimo, vremenu konačne otpadije od Boga i razuma, u kojem svaki trenutak možemo posmatrati sa fenomenološke strane, otkriva autorski tim serije.

 

„Kosti“ su jedna velika ispovijest – o nama samima, kakvi smo i kakvi možemo da budemo, kaže scenarista Nikola Pejaković. „Serija i priča o toj sivoj zoni, o nemogućnosti da nacrtamo granice između dobrih i loših. Svi su i dobri i loši – samo ih razlikuje jedna stvar: želja za promjenom, za pokajanjem, za ispovijedanjem svojih grijehova. Mi često imamo običaj da osudimo one koji tračaju uz kafu, pričaju o drugima, ogovaraju. To je, čini mi se, samo jedan pokušaj da se ispovijede sopstveni grijesi i blatnjave tajne koje prljaju srce i dušu. I pošto ne postoji snaga za to, onda se okreću drugima, pričaju o drugima. Oni koji sebe otvore i pokažu svijetu svoje najdublje, najintimnije stvari – strasti, grijehove, strahove, sumnje, ti su na putu izlječenja“, pojašnjava Pejaković.

 

 

„Meso“ i „Kosti“ su dvije različite priče, ali priče koje povezuje jedna trilogija. Slična estetika, način pričanja, specifičan filmski jezik i isti autorski tim nešto su što će gledaoci prepoznati već u prvim minutama novog desetodijelnog dramskog komada. Reditelj Saša Hajduković ističe da sa velikim nestrpljenjem iščekuje početak prikazivanja serije, kao i reakcije publike.

 

 

„Uspjeh koji je postigla serija ‘Meso’ pred nas je postavio novi izazov – podignuti standard u rediteljskom i produkcijskom smislu, ali zadržati izraz po kome je prvi dio trilogije bio prepoznatljiv. Vjerujem da smo u tome i uspjeli, a potvrdu očekujemo i od gledalaca“, kaže Hajduković.

 

Serija će se prikazivati subotom i nedjeljom, počev od 21. novembra, što će gledaocima omogućiti da brže uđu u srž i bolje dožive cijelu priču. Prema riječima Brankice Janković, producentkinje i direktorke serije, „Kosti“ su rezultat rada i želje mladih filmskih umjetnika iz Republike Srpske da, zajedno sa kolegama iz Srbije i kreativnim timom RTS-a, ostave trag u vremenu.

 

„Naše bogatstvo je u ljudima, stotinama umjetnika i drugih kreativaca koji su od prvih priprema pa sve do ovih dana u kojima iščekujemo početak emitovanja, bili dio priče koja se zove ‘Kosti’. Sa ‘Mesom’ smo pokazali kakve filmske talente posjeduje Banja Luka i Republika Srpska, a ‘Kosti’ će otkriti i mnogo novih. Zadovoljstvo nam je što sa Radio-televizijom Srbije već godinama ostvarujemo odličnu saradnju, i što su naš istinski partner u stvaranju novih filmskih priča na ovim prostorima“, ističe Jankovićeva.

 

Sudeći prema reakcijama javnosti na nedavno objavljeni trejler, nije ni čudo što mnogi već sada „Kosti“ ocijenjuju kao najbolji triler koji ćemo gledati ove jeseni. Serija je nastala u koprodukciji Radio-televizije Srbije i „Bosonoga produkcije“ iz Banje Luke. Glavne uloge su povjerene Jovi Maksiću i Ljubiši Savanoviću, a od 21. novembra pratićemo i sudbine likova koje su oživjeli Dragan Mićanović, Aleksandar Đurica, Boris Isaković, Milica Janevski, Nikola Pejaković, Nikola Rakočević, Dejan Aćimović, Lea Sekulić i Nikolina Friganović.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *