Biković: Kosova ne smijemo da se odreknemo!

Magazin Region

Miloš Biković, glumac kog je ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao za doprinos razvoju kulture, ocijenio je da je podrška koju je dao predsjedniku Aleksandru Vučiću u Rusiji, gdje ima uticaja, ispravna stvar.

 

“Poštujem instituciju predsjednika, a time i Srbiju. Treba razlikovati režim od Srbije. Ne može se bojkotovati Srbija ako vam se ne dopada ko je trenutno na vlasti. Kultura, politika i diplomatija su srodne grane koje stvaraju veze među narodima i smatram da je moja odluka da se nađem s predsjednikom ispred kamera ispravna jer ja na taj način poštujem svoju zemlju i njene institucije. Ne bavim se politikom, a posebno ne dnevnom politikom i politikanstvom.

 

Koja vam je politička opcija najbliža?

 

– Ne podržavam nikad određenu opciju, već neki konkretan projekat. Meni je najvažnije da se radi u interesu Srbije, bilo da je riječ o liberalnoj ili konzervativnoj, lijevoj ili desnoj političkoj opciji, na vlasti ili u opoziciji.

 

Šta mislite o kolegama glumcima koji su u politici?

 

– Svako ima pravo da se bavi politikom, ali ima pravo i da se ne izjašnjava. Kolege u politici poštujem zbog njihovog glumačkog rada. I imaće od mene podršku za sve ideje koje Srbiji donose dobro bez obzira na to kojoj političkoj opciji pripadaju.

 

Podigla se velika prašina u vezi s filmom “Balkanska međa”. Da li ste iznenađeni?

 

– Nisam iznenađen. “Balkanska međa” prvi je film koji nas ne prikazuje kao zločince. Srbiji je bio potreban jedan takav film, što je pokazala njegova gledanost. Mislim da je taj film ukazao na jedan pravac.

 

Da li je Kosovo danas pitanje svih pitanja u Srbiji? Moramo li ga se odreći?

 

– Mislim da moramo naći rješenje kosovskog pitanja kroz model da izbjegnemo sukobe i rat, ali ne smijemo se Kosova odreći, jer ako to uradimo, ono će biti zauvijek izgubljeno. Može da bude okupirano, i privremeno izgubljeno, ali mi ne smijemo i ne možemo da ga se odreknemo.

 

Šta biste vi uradili?

 

– Ne znam šta se sve dešava dolje, pa mi je teško da odgovorim na ovo pitanje. Siguran sam da nije lako onome ko mora da riješi pitanje Kosova. Da li ono mora da se riješi odmah, veoma je važno pitanje. Ne znam ni kakve su posledice zamrzavanja dijaloga. Drago mi je što ne moram sve to da znam i da budem taj ko donosi odluku. Mislim da je referendum za Kosovo dobro rješenje. Ovo je težak trenutak. Ne moramo da budemo složni u vezi s Kosovom, ali moramo biti solidarni u zastupanju interesa Srbije.

 

Treba li crkva da se meša u politiku i pita u vezi s Kosovom?

 

– Crkva ne treba da se miješa u politiku, ali treba da izrazi svoj stav. On mora da se uvaži i da se uzme u razmatranje kad se donose političke odluke. Crkva ima viševjekovno iskustvo. Preživjela je sve partije i države, a opstala je i kad nismo imali državu. Ima jedinstveno iskustvo i smatram da su nedopustivi napadi na crkvu.

 

Borba.me

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *