SFF: Za “Srce Sarajeva” boriće se 53 filma

Magazin

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 25. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 53 filma.

 

U četiri takmičarske selekcije, igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma, čak 23 filma će zabilježiti svjetsku premijeru, četiri filma međunarodnu premijeru, 24 regionalnu i dva bosanskohercegovačku premijeru. Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je čak 950 filmova: 150 dugometražnih igranih, 180 dokumentarnih, 420 kratkih i 200 studentskih.

 

Elma Tataragić, selektorka Takmičarskog programa – igrani film u program je uvrstila devet filmova, od kojih će četiri imati svjetsku, jedan međunarodnu, a četiri filma regionalnu premijeru.

 

Rada Šešić, selektorka Takmičarskog programa – dokumentarni film selektovala je 16 filmova: osam će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, jedan međunarodnu, pet regionalnu, a dva filma bh. premijeru.

 

U Takmičarskom programu – kratki film, prema odluci selektorke Elme Tataragić, ove godine će biti 14 filmova: šest će imati svjetsku, a osam regionalnu premijeru.

 

Asja Krsmanović, selektorka Takmičarskog programa – studentski film, u program je uvrstila 14 filmova, od kojih će pet imati svjetsku, dva filma međunarodnu, a sedam regionalnu premijeru.

 

Ustanovljen 2003. godine, Takmičarski program kao glavni program Sarajevo Film Festivala svake godine privlači više od 300 gostiju – rediteljki i reditelja, scenaristkinja i scenarista, producentkinja i producenata, glumica, glumaca i drugih filmskih autora i saradnika, i u proteklim godinama je postao najznačajnije mjesto za plasiranje jugoistočnoevropskog filma i mjesto okupljanja svih profesionalaca i publike koju zanimaju kinematografije zastupljenih zemalja.

 

U proteklih 16 godina u okviru Takmičarskog programa, Sarajevo Film Festival prikazao je 678 naslova, od toga 166 dugometražnih igranih filmova, 297 dokumentarnih, 180 kratkih i 34 studentska filma. Program je ugostio na hiljade filmskih stvaralaca iz regije i postao neizostavno mjesto za promociju njihovih filmova i projekata. Zajedno sa programom U fokusu, programom Avantpremieres, Talents Sarajevo, CineLink Industry Days i BH filmskim programom, Takmičarski program predstavlja najveću i najznačajniju platformu za promociju i razvoj regionalnih kinematografija.

 

Danas kada Sarajevo Film Festival slavi 25 godina postojanja, Takmičarski program je stasao u najveću i najznačajniju platformu za promociju i razvoj regionalnih kinematografija, mjesto za otkrivanje novih filmskih talenata i za reafirmaciju već priznatih regionanih filmskih stvaralaca.

 

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

 

25. Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. avgusta pod pokroviteljstvom UNESCO-a, saopšteno je iz Sarajevo Film Festivala, prenosi N1.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *