SMIJANJE NA TRI JEZIKA
Vikend smijeha u Domu omladine u Banjaluci

Magazin Promo

Karavan komedije „Smijanje na tri jezika“ seli se iz Mostara u Banjaluku, te će za vikend, 03. i 04. oktobra, i banjalučka publika uživati u dvodnevnom programu posvećenom stand up komediji.

 

Omladinski kulturni centar „Abrašević“ iz Mostara, u saradnji sa poznatim komičarima iz Bosne i Hercegovine, organizuje dnevne radionice za sve ljubitelje stand up komedije, a večeri su rezervisane za zabavu i smijeh uz nastupe Mirka Komljenovića, Omera Hodžića, Hazima Mujčinovića i Navida Bulbuliju. Učešće je besplatno, a potrebno je samo prethodno rezervisati mjesto, slanjem poruke na info@okcabrasevic.org do popunjavanja dozvoljenih kapaciteta, zbog propisanih epidemioloških mjera.

 

„Žanr stand up komedije karakteriše društveni angažman, te nerijetko ukazuje na probleme društva, a doprinosi shvatanju važnosti slobode misli i govora. Samim tim je jako bitan za razvoj demokratskog refleksa i društva koje se ne boji samokritike, preispitivanja i popravljanja“, pojašnjava Vladimir Ćorić iz OKC-a „Abrašević“.

 

Mostarska publika se proteklog vikenda odazvala na poziv na smijeh, a za dva dana trajanja radionicama je prisustvovalo i sedam učesnika. Oni su se tokom Open Mic večeri okušali i na pozornici, a publika je najjačim smijehom proglasila i pobjednika – Harisa Hodžića, koji je kao nagradu osvojio tablet.

 

„Oduvijek volim stand up komediju i srećan sam što sam imao priliku učiti tehnike tokom radionica. Mentori su bili odlični, ali i ostalli učesnici. Iskreno, nisam očekivao da ću pobijediti, a ni da će se ljudi toliko smijati mom nastupu. Jedva čekam festival u Banjaluci, kada ću nastupiti na još većoj bini, pred još više publike, sa još više poznatih komičara“, kazao je Hodžić.

 

Učesnici su na radionicama dobili priliku da nauče nešto više o samom žanru, ali i kako se pripremiti za nastup. Radili su na pisanju tekstova, konstruisanju šala, ali i na tome koliko je značajan govor tijela za ovu vrstu komedije. Mentori radionica bili su Mirko Komljenović iz Banjaluke i Omer Hodžić iz Mostara.

 

„Približili smo im samu formu i radili posebno na onome što zovemo ‘delivery’, odnosno gestikulaciji, govoru tijela i ponašanju pred publikom. Pored toga šta govorite, mnogo je važan i način na koji govorite. Među učesnicima prepoznali smo talente i potencijalne komičare, koji ako nastave da rade na sebi, zasigurno imaju budućnost u ovom poslu“, ispričao je Komljenović.

 

Projekat se nastavlja, te je sljedeće stajalište karavana – Banjaluka. Program i satnica, isti su kao i u Mostaru, te će učesnici radionica u subotu i nedjelju, od 14 do 16 časova, imati obuku. Nastupi komičara su rezervisani za subotu od 20 časova i 30 minuta, a Open Mic veče, kada će učesnici zauzeti mjesto na pozornici, je u nedjelju u isto vrijeme.

 

Ali, tu nije kraj, jer karavan humora ima još nekoliko stanica na ucrtanoj ruti po Bosni i Hercegovini. Organizatori će uskoro najaviti i sljedeću lokaciju, a dotad pozivaju sve Banjalučane da posjete Dom omladine tokom predstojećeg vikenda i nasmiju se „na tri jezika“.

 

Projekat „Smijanje na tri jezika“ se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *