Erotske gravure Pabla Pikasa prodate za dva miliona evra

Magazin

Serijal od 100 gravura Pabla Pikasa, takozvani “Vollard Suite”, koji odražava njegove lične i političke bure, prodat na aukciji u Parizu za 1,9 miliona evra.

Kompletan serijal od 100 listova na aukciju u Parizu prodao je kolekcionar, Anri Petije nepoznatom američkom kolegi.

Španski umjetnik je sedam godina radio na printovima nazvanim “Vollard Suite” po svom galeristi i prijatelju Ambroazu Volaru.

Oni ne opisuju samo Pablove erotske opsesije i bračne svađe već i dolazak mračnih oblaka rata iznad Evrope.

Dok je Pikaso radio na ovom serijalu, u njegovoj domovini je buknuo građanski rat, pa je na kraju njegov alter ego, ostao potpuno izgubljen i slijep.

Tokom tih godina razvijala se i Pikasova tehnika: od relativno jednostavnih prvih printova njegove oble ljubavnice Mari -Teres Valter u rukama bradatog vajara, do mračnijih kasnijih predstava na kojima ona noću vodi slijepog, impotentnog minotaura.

Poslednja tri printa su portreti francuskog dilera Volara, koji je i naručio serijal 1930. za koji je platio Pikasu u slikama Renoara i Sezana.

Samo nekolicina galerija poseduje kompletnu kolekciju “Vollard Suite” od svih 100 listova: Pikasov muzej u Parizu, Muzej moderne umetnosti u Njujorku, Nacionalna galerija u Vašingtonu i Britanski muzej, koji je svoj komplet platio 1,1 milion evra 2011. godine.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *