Balkanska šestorka: Budućnost regiona je EU

Region

Ministri spoljnih poslova balkanske šestorke potvrdili su tokom današnjeg sastanka da je budućnost regiona u EU, te da je to jedini okvir koji garantuje dalji razvoj i stabilnost regiona i Evrope.

“Prethodna godina bila je veoma važna za zemlje Balkana u kontekstu jačanja evropske perspektive”, ocijenili su šefovi diplomatija u zajedničkoj izjavi, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović rekao je da se predano radi na ispunjavanju obaveza preuzetih na samitu u Londonu i prethodnim samitima, te pridaje pažnja Agendi povezanosti i realizaciji projektno orijentisanih aktivnosti, kao i jačanju regionalne ekonomske saradnje.

Tokom sastanka bilo je riječi i o važnosti Digitalne agende za zapadni Balkan i Agende za mlade, kao ključnih preduslova za dalji razvoj i prosperitet regiona.

Darmanović je dodao da su mladi budućnost u koju se mora investirati.

On je naveo da Crna Gora i dalje čvrsto stoji iza inicijative za osnivanje međunarodnog instituta za održive tehnologije u regionu Jugoistočne Evrope, koji bi doprinio boljoj povezanosti mladih, otvaranju novih radnih mjesta i pospješio dalji ekonomski razvoj.

Darmanović je ukazao da Crna Gora snažno podržava napredak susjeda na evropskom putu, jer je uspjeh svake od zemalja uspjeh svih njih.

Sastanak ministara spoljnih poslova balkanskih zemalja, čiji je domaćin bio crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović, održan je juče i danas u Budvi.

Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati, BiH Igor Crnadak, samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli, Makedonije Nikola Dimitrov, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović.

Na skupu u Budvi su bili i direktor za zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajnhorst, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, kao i generalni sekretari za period 2019-2024 Majlinda Bregu i Igor Lukšić.

Kao predstavnik zemlje domaćina ovogodišnjeg samita u Londonu učestvovala je ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori Alison Kemp, a u ime domaćina narednog samita, koji će biti održan u Poznanju u julu sljedeće godine, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Poljske Šimon Šinkovski.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *