Trampova administracija za kompromis po pitanju Kosova

Region

Stav američke administracije po pitanju Kosova i Metohije je sada promijenjen, dok su ranije administracije od Srbije tražile priznanje nezavisnosti Kosova, Trampova se zalaže za kompromis između Beograda i Prištine, izjavio danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

 

– Šta je ovdje tendencija? Dogovorite se, napravite kompromis i onda međusobno da se priznate. Sada je promijenjena priča – rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa pismom koje je američki predsjednik Donald Tramp uputio Prištini.

 

U svakom slučaju, kaže Dačić, Srbija želi trajno rješenje, kompromisno, ali neće dozvoliti da bude ponižavana i da državni interesi budu ugroženi.

 

– Poslije 11 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jasno je da je projekat Prištine doživio potpuni poraz, jer bez dogovora sa Beogradom nema rješenja tog pitanja i to je najveći doprinos srpske politike koji smo dali u proteklom periodu – izjavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

 

Dačić je istakao da ne zna šta Priština danas slavi i upitao šta su oni uradili za 11 godina.

 

– Jesu li postali članovi UN, OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija, Savjeta Evrope, Uneska, Interpola? Koliko im vremena treba za tako nešto? Taj projekat je osuđen na neuspjeh, zato je rješenje samo u dijalog – naglasio je Dačić.

 

On je, na promociji 13 država koje su povukle priznanje Kosova “Srbija se čuva diplomatijom”, ukazao da je važno što je tema Kosova i Metohije vraćena na dnevni red važnih svjetskih foruma i da je danas situcija takva da se bez kompromisa ne može doći do trajnog rješenja.

 

– Velika zasluga pripada i zemljama koje su povukle priznanje, jer mnogo je teže razgovarati sa zemljama koje su već donijele odluku o prizanju – rekao je Dačić.

 

Podsjetio je da su za vrijeme vlasti “koja sada protestuje”, Borisa Tadića i Vuka Jeremića, 84 zemlje priznale Kosovo, a da je, od kada je on minsitar spoljnih poslova, devet zemalja priznalo, a 13 povuklo priznanje.

 

– Ali, to nije dovoljno i mi ćemo sa politikom povlavčejna priznanja nastaviti – poručio je Dačić, koji je i predsjednik SPS.

 

Na izložbi “Srbija se čuva diplomatijom”, koju je organizovala SPS, su fotografije zemalja koje su povukle priznanje Kosova, sa najvažnijim informacijama.

 

Zemlje koje su povukle priznanje su: Sao Tome i Principe, Surinam, Gvineja Bisao, Burduni, Liberija, Papau Nova Gvineja, Lesoto, Komonvelt Dominika, Grenada, Unija komora, Solomonska ostrva, Republika Palau i Madagaskar.

 

Agencije

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *