Vučić u Skupštini predstavlja izvještaj o KiM

Region

“U šta vjerujemo u laž ili u istinu – je ključno pitanje kojim bih počeo. Gdje je Kosovo, gde je Metohija, ko njima upravlja, gdje su Srbi na Kosovu i Metohiji? Da li možemo da se oslonimo na međunarodnu pravdu?”, rekao je Vučić na početku sjednice.

 

“Vrijeme je da izaberemo između slatke laži i gorke istine”, naglasio je predsjednik Srbije, dodajući:

 

“Moj posao kao predsednika jeste da ljudima saopštim istinu, gorku i ponekada neprijatnu, ali zbog istine koju govorim nemojte da mislite da se neću boriti za naš narod na Kosovo i Metohiji. Duga i teška borba vodila se oko Kosova”.

 

“Ko su nam prijatelji i da li imamo pravo da budemo neprijatelji sa onima od kojih u velikoj meri zavisi naša budućnost? Da li smo sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo sa istinom”, rekao je Vučić.

 

Predsednik je istakao da je Njegoš govorio da je samoobmana ubitačna i za ljude i za narode i upitao da li smo u Srbiji svesni toga da ako obmanjujemo sebe ne znači da ćemo sami sebe uspeti i da prevarimo.

 

“I da nećemo sutra imati onoliko Kosovo u Srbiji tako što ćemo se grčevito držati svojih maštarija. Da ne vredi to što krivimo realnost, selektivno biramo informacije i pokušsavamo da to uklopimo u ono što mi želimo…”, primetio je Vučić.

 

On je naveo da nije slučajno Isidora Sekulić rekla da smo mi narod koji u stvarnost ne veruje i koji stvarnost ne voli.

 

“Vere i ljubavi za realnost nikada nismo imali. Ne ide to i vreme je da otvoreno izabremo između slatke lažzi i gorke istine”, istakao je Vučić.

 

Vučić je na početku sednice zahvalio svima koji su u skupštinskoj sali i koji, kaže, žele da razgovaraju na odgovoran i ozbiljan način o problemu koji je veliki i težak ne samo za ljude na KiM, već i za sve građane Srbije i srpski narod.

 

On je rekao i da je razmišljao da li da govori o tome na koji način su neki pokušavali da ga spreče da uđe u zgradu Skupštine Srbije, ali je dodao da su to slabi pokušaji i nevažni uz ovakvu temu i u ovakvom trenutku za građane.

 

Sednici prisustvuju premijerka Ana Brnabić, svi članovi njenog kabineta, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić, predstavnici Srpske liste, šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, kao i predstavnici diplomatskog kora.

 

Prisutno je 156 poslanika SNS, SPS-JS, SRS, LDP, LSV i samostalni poslanik Miladin Ševarlić.

 

Poslanici dela opozicije okupljene oko SzS, koji bojkotuju rad parlamenta, nisu prisutni u sali.

 

Nakon debate, poslanici će se izjasniti o izveštaju o pregovorima izmđu Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine.

 

U izveštaju se navodi da je Srbija odlučna da nastavi pregovore s Prištinom čim se za to stvore uslovi i da nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na KiM.

 

“Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće”, piše u izveštaju koji je parlamentu prosledila Kancelarija za KiM i koji je dostupan javnosti.

 

U Skupštinu su nešto prije predsjednika stigli ministri i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i predstavnici Srpske liste.

 

Poslanici dijela opozicije koji bojkotuju rad parlamenta, najavili su da neće prisustvovati sjednici, a poslanici Dveri su, na stepenicama, na ulazu u parlament, sačekali predsjednika i dobacivali “izdaja, izdaja” dok je prolazio pored njih.

 

U zdanju su ga, međutim, dočekali poslanici vladajuće većine aplauzom.

 

Prije predsjednika Vučića u Skupštinu su došli ministri, a među prvima Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Ivica Dačić, Branko Ružić, Goran Trivan, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

 

U parlament su stigli i predstavnici Srpske liste.

 

Takođe, u skupštinu je stigao i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, a sjednici prisustvuju i predstavnici diplomatskog kora koji takođe pristižu u parlament.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *