Vučić zamolio Makrona za pomoć u rješavanju kosovske krize

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je francuskog predsjednika Emanuela Makrona zamolio za pomoć i podršku Srbiji na evropskom putu i u rješavanju kosovsko-metohijske krize.

 

Vučić je na konferenciji za novinare sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u Beogradu rekao da je sa njim imao dug, otvoren i iskren razgovor o svim ključnim pitanjima.

 

On je naveo da je Makronu ukazao na ugled koji Francuska uživa u cijelom regionu, ne samo u Srbiji ali naravno i kod srpskog naroda i građana Srbije.

 

Vučić je prenio da je govorio sa mnogo brige za svoju zemlju i u nadi da će snažna Francuska i jak i moćan predsednik Francuske kakav je Makron biti od pomoći Srbiji i srpskom narodu.

 

“Nisam sanjar, ali uveren sam da enegija i politički entuzijazam Makrona može promijeniti mnogo na evropskom kontinentu i pomoći našoj zemlji”, rekao je Vučić.

 

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas u Beogradu da će se angažovati na obnovi dijaloga između Beograda i Prištine radi postizanja sporazuma.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem najavio da će sa tim ciljem održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i njemačkim kancelarom Angelom Merkel.

 

“Ja ću organizovati sastanak sa vama, premijerom Srbije, rukovodstvom  Kosova i kancelarom Merkel. Francuska želi da dođe do sporazuma. Srbija i Kosovo su evropske države i želimo da se to prevede u činjenice”, rekao je Makron.

 

Makron je naveo da je sa Vučićem imao veoma iskren razgovor.

 

Prema njegovim riječima, Francuska se protivi svim unilateralnim potezima sa obje strane, a Evropa će biti jaka ako pomogne Srbiji i Kosovu da nađu sporazum.

 

“Mislim da je to naša odgovornost, da vam damo podršku, kako bi se postigao sporazum i održala stabilnost u regionu”, rekao je Makron.

 

On je ukazao da je Francuska spremna da zajedno sa Njemačkom podrži obnovu dijaloga i to, kako je rekao, vrlo zahtjevnog, da bi se u narednih nekoliko mjeseci našlo konkrento rješenje.

 

Makron je napomenuo da postoje neke spoljne sile koje žele da se ne postigne sporazum, ali nije rekao na koga konkretno misli.

 

“Ja sam se angažovao i angažovaću se, jer vjerujem u budućnost regiona, u vašu zemlju. Imamo dugovanja jedni prema drugima. Angažovaću se i zato što vjerujem u Evropu”, naglasio je on.

 

Govoreći o evropskom putu Srbije, Makron je rekao da paralelno sa reformama koje Beograd treba da sprovede i EU mora da se reformiše kako bi bila spremna da primi Srbiju.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *