Makron završio posjetu Srbiji

Region

Predsjednik Francuske Emanuel Makron završio je dvodnevnu posjetu Srbiji, a do aviona na aerodromu “Nikola Tesla” ispratio ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Rastanak dvojice lidera bio je srdačan, kao što je bio i sam doček visokog gosta iz Pariza.

 

Vučić je Makrona ispratio uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije.

 

Činjenica da je predsjednik Srbije lično ispratio francuskog kolegu govori o značaju posjete i dobrim razgovorima koji su vođeni u Beogradu.

 

Markon je juče imao zvanične sastanke i druge aktivnosti, kojima je pečat dalo njegovo obraćanje kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj i poruke srpskom narodu da su Francuskoj i dalje “u srcu”.

 

Takođe, dvojica lidera odali su počast i braniocima Beograda i srpskoj heroini iz Blakanskih i Prvog svjetskog rata Milunki Savić.

 

Danas, drugog danas posjete Makron je, zajedno sa Vučićem, razgovarao sa studentima iz Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) iz cijelog regiona.

 

Nakon tog sastanka, za kraj posjete, Makron je razgovarao i sa umjetnicima i istaknutim javnim ličnostima Srbije, koji predstavljaju sponu između dvije zemlje.

 

Tokom posjete, francuski predsjednik je poslao jasne poruke po pitanju Kosova i Metohije, evropskih integracija i saradnje Srbije i Francuske.

 

Istakao je da će se angažovati da se obnovi dijalog i postigne sveobuhvatni, trajan i kompromisan sporazum, te da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Njemačke Angelom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

 

Makron je istakao i da EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju, da je Srbija velika evropska država i nacija koja ima svoje mjesto u Evropi, ali da i sama mora da nastavi reformski put.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *