Linta: Predsjednica Hrvatske poziva na kršenje Ustavnog zakona

Region

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio je kao još jedan dokaz antisrpstva odluku predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da se suprotstave odluci Ustavnog suda o vraćanju srpskog jezika i ćirilice u Vukovar.

 

– Skandalozna je činjenica da Kitarovićeva otvoreno poziva na kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kojeg je Hrvatski sabor usvojio još 2002. godine kao jedan od predustlova za početak otvaranja pregovora Hrvatske sa EU – izjavio je Linta.

 

On je istakao da u Ustavnom zakonu jasno stoji da pripadnici srpske zajednice imaju pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćirilice u svim gradovima i opštinama gdje čine više od trećine ukupnog broja stanovnika, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

 

Linta je podsjetio da, prema popisu iz 2011. godine, u 21 opštini i dva grada (Vukovar i Vrbovsko) Srbi čine više od 33 odsto stanovništva, a da je ustavni zakon nakon 17 godina od njegovog usvajanja ostao mrtvo slovo na papiru.

 

On je rekao da Kitarovićeva besramno širi strah i netrpeljivost prema preostalim Srbima u Vukovaru svojim stavom da bi sprovođenje odluke Ustavnog suda o vraćanju srpskog jezika i ćirilice u Vukovar tobože izazvalo napetost i nepovjerenje među ljudima.
Prema njegovim riječima, brojne činjenice jasno pokazuju da napetost i nepovjerenje među građanima Vukovara izazivaju, ne srpski jezik i ćirilica, već proustaške snage koje u Vukovaru predvodi gradonačelnik Ivan Penava.

 

Linta je naveo da je postalo sasvim normalno da sljedbenik ustaša Ivan Penava konstatno širi bijesnu mržnju prema Srbima u Vukovaru.

 

– On je prije nekoliko dana izjavio da je bilo nerazumno postavljati dvojezične table na državne institucije bez rješavanja pitanja iz 1991. godine, kao i da bi veća prava Srbima pogoršala međunacionalne odnose. Važno je naglasiti da hrvatsko pravosuđe nije ništa učinilo da se kazne odgovorni za svirepe zločine protiv srpskih civila u Vukovaru prije i tokom oružanih sukoba – rekao je Linta.

 

On je podsjetio da je, prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica “Protiv zaborava”, tokom ljeta i jeseni 1991. godine u Vukovaru ubijeno ili nestalo više od 120 Srba.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *