Haradinaj saslušan u Specijalnom sudu za ratne zločine

Region

U Specijalnom sudu za ratne zločine koje su počinili pripadnici OVK sa sjedištem u Hagu završeno je saslušanje premijera prištinskih institucija u ostavci, Ramuša Haradinaja, koji je poziv dobio kao osumnjičeni.

 

Mediji su prenijeli da mu je tužilaštvo zabranilo da govori o toku ispitivanja.

 

On je novinarima ispred zgrade tužilaštva rekao da je na saslušanje pozvan kao osumnjičeni i da mu je tužilaštvo savjetovalo da ne govori o toku ispitivanja.

 

“Ispunio sam zakonsku obavezu kao osumnjičeni. Dobio sam pravni savjet da ne odgovaram za ono što su me pitali. To su zakonske procedure koje ne skrivaju nešto od javnosti, ali kako mi zakon ne dozvoljava … ”, rekao je Haradinaj, dodavši da još uvijek ne zna “svoju ulogu” u vezi sa onim zbog čega je pozvan kao osumnjičeni, prenio je prištinski list Zeri.

 

Haradinaj se u tužilaštvu zadržao oko sat vremena.

 

Novinari nisu mogli da prisustvuju ispitivanju , niti da uđu u zgradu tužilaštva, jer je istraga zatvorena za javnost.

 

Nije poznato za koje zločine je osumnjičen jer tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome, naglašavajući da istraga nije javna.

 

Bivši predsjednik Kosova Jakup Krašnići, stigao je u zgradu Specijalizovanog tužilaštva 20-ak minuta pre Haradijanja, a kako prenosi prištinska Zeri njegovo saslušanje je takođe završeno.

 

Kosovo. pres prenosi da Krasnići nije rekao da li ga je Specijalno tužilaštvo pozvalo kao svjedoka ili osumnjičenog, ne navodi ni da li je Krasnićijevo saslušanje u tom sudu završeno ili će biti nastavljeno I sutra.

 

Inače, saslušanja Specijalnog suda po pravilu traju dva do tri dana, a tok saslušanja, odnosno pitanja Suda i odgovori osumnjičenih ili svjedoka ostaju iza zatvorenih vrata.

 

Specijalizovno tužilaštvo kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metojiji od 1998. do 2000. godine.

 

Prema Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovnom tužilaštvu, prilikom ispitivanja, Haradinaj će najprije biti upoznat sa svojim pravima, među kojima je i pravo da ne iznosi odbranu – da se brani ćutanjem, ali ukoliko odluči da odbranu iznese to može da traje dan, dva u zavisnosti od toga šta ima da kaže.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *