Hrvatska traži od Srbije milijardu evra s kamatama

Region

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković reagovala je na najavu iz Hrvatske o potraživanju milijardu evra s kamatama na ime sukcesije.

 

Tabaković je izjavila da najave iz Hrvatske da bi mogli da potražuju depozite i staru deviznu štednju Jugobanke i drugih banaka, vidi kao APP, odnosno, “ako prođe-prođe”, i da će se NBS rukovoditi principom reciprociteta – “kako vi nama, tako i mi vama”.

 

Na pitanje novinara da li smatra da su te najave iz Hrvatske deo grešaka ranijih pregovarača o sukcesiji, pošto iz Hrvatske najavljuju potraživanje oko milijardu evra sa kamatama, Tabakovićeva kaže:

 

“Neki ljudi se u poslu, pa i u međusobnim odnosima kada delite imovinu ranije zajedničke države, ponašaju po principu ‘ako prođe – prođe, vredi pokušati’. Eto, tako doživljavam taj pokušaj”.

 

Guvernerka dodaje da po pitanju svega što je učinjeno kada je riječ o sukcesiji bivše SFRJ vjeruje da će i druga strana ispuniti svoje obaveze, kao i da im sve do sada što su uradili ne daje za pravo da se unaprijed ispunjava svaka obaveza a da se ne računa na reciprocitet.

 

“Od onog što se zove povraćaj imovine naših preduzeća koja su imala predstavništva tamo, pa do onog prvog, osnovnog i najvažnijeg, a to je povratak naših građana tamo. Mislim da elementarno poštovanje traži od svih nas da se ponašamo po principu – ‘kako vi nama, tako i mi vama'”, poručila je Jorgovanka Tabaković.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *