Novi dokazi protiv Haradinaja za zločine na KiM

Region

Postoje novi dokazi protiv premijera u ostavci privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja za zločine na Kosovu i Metohiji za koje mu nije suđeno (u Hagu), rekao je predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun.

 

– Postoje aktuelni svjedoci i činjenice o kojima se ne može sada govoriti. Kod (bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunal) Karle del Ponte izgovor zbog čega ranije nije pokrenut postupak za slučaj “žuta kuća” bio je taj što nisu nađena tijela ubijenih. Međutim, u Hagu je Srbima suđeno i za zločine kada nije bilo tijela, tako da to ne bi trebalo da bude prepreka – kaže Drecun za Politiku.

 

On je istakao da je sada promijenjena klima i da se ide na utvrđivanje odgovornosti za zločine terorističke OVK.

 

– Sve će zavisiti od toga da li će biti valjanih dokaza za ono o čemu je govorio (bivši izvjestilac Savjeta Evrope) Dik Marti. Dokumentacija je uništena pod izgovorom da nemaju mesta da je čuvaju. Ne zna se tačno šta je nestalo, a čime raspolaže novo tužilaštvo za sada se ne otkriva – rekao je Drecun.

 

On je naveo da su srpske vlasti našle način da razgovaraju sa tužiocem u Hagu, iako je to dio pravosuđa nepriznatog Kosova.

 

– Komunikacija sa njima je ostvarena jer je naš interes da se dođe do pravde i da budu procesuirani odgovorni bez obzira na to što je taj sud formiran u Prištini. Mi smo uspostavili mehanizam da izbjegnemo bilo kakva tumačenja da posredstvom saradnje sa tužilaštvom priznajemo samoproglašeno Kosovo – napomenuo je Drecun.

 

On dodaje da će postupak u slučaju trgovine ljudskim organima pred Specijalnim sudom za zločine OVK biti težak, ali da radna grupa kojom rukovodi intenzivno radi da bi tužilaštvu bio dostavljen što čvršći dokazni materijal.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *