Đurić: Izbori od suštinske važnosti za uticaj Srbije na KiM

Region

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da su izbori na KiM, 6. oktobra, suštinski važni za Srbe i za očuvanje uticaja Srbije na KiM, te pozvao sve građane da iskoriste svoje pravo i budu složni i jedinstveni.

 

Đurić je pojasnio da je za Srbe u pokrajinskom parlamentu rezervisano 10 poslaničkih mjesta.

 

– Ukoliko bi svih 10 mandata osvojila Srpska lista, koja je, kaže, državni projekat Srbije kako bi se objedinili svi srpski politički predstavnici da bi “monolitno” nastupali pred Albancima i međunarodnom zajednicom – to znači da ni formiranje buduće pokrajinske vlade u Prištini ne bi bilo moguće “bez da se Srbi pitaju” – naglasio je Đurić.

 

– To je direktan instrument našeg uticaja, kao naroda i države na KiM. Strašno je da se, u šumi svakodnevnih događaja, zaboravi koliko je važno da iskoristimo pravo i obavezu da glasamo na ovim izborima – rekao je Đurić za TV Pink.

 

On je napomenuo da možda nismo ni svjesni značaja izbora, jer Albanci i dio međunarodne zajednice žele da umanje uticaj Srbije na Kosovu i Metohije, pa im odgovara da što manje Srba izađe na izbore.

 

Kako kaže, što manje Srba izađe, manje će glasova biti potrebno da bi oni progurali dvoje – troje “svojih” srpskih poslanika, ljude poput Nenada Rašića ili Rade Trajković, koji kažu da podržavaju nezavisno Kosovo.

 

Aljbin Kurti je rekao da su za njega prihvatljivi Rašić i Trajković, jer, kako sam kaže, podržavaju Republiku Kosovo.

 

– Mislim da je našim ljudima, kada čuju Kurtija, sve jasno – rekao je Đurić.

 

Naveo je i da je sa tom namjerom donijeta i odluka da se onemogući Srbima sa ličnom kartom da glasaju na tim izborima.

 

Osvrnuo se i na kritike upućene Kseniji Božović, zbog izlaska GI SDP pokojnog Olivera Ivanovića na listi SL, ističući da je sada više nego bilo šta značajno jedinstvo Srba, bez obzira na političke razlike, “simpatije i antipatije”, jer je jedinstvo imperativ opstanka Srba.

 

– Zato je važno što se SPD Olivera Ivanovića pridružila Srpskoj listi, jer to daje dodatnu snagu i legitimitet srpskim naporima da ostanu i opstanu na KiM i dodatnu snagu pred Albancima i međunarodnom zajednicom – rekao je Đurić.

 

Govoreći o izjavi Envera Hodžaja da bi još 10 zemalja moglo da povuče priznanje kosovske nezavisnosti, i o navodima da Priština odustaje od apliciranja za Interpol, Đurić je rekao da je predsjednik Aleksandar Vučić i cijeli tim, uspio da preokrene ono što je do prije nekoliko godina bila “zakucana” pozicija po pitanju Kosova.

 

– Činjenica da imamo 15 povlačenja nezavisnosti KiM, da i sami Albanci kažu da nema svrhe da apliciraju za Unesko i Interpol nije slučajnost, već je rezultat dugotrajnog, višegodišnjeg rada u kome je Srbija čuvala svoj odnos sa zapadnim državama, i čuvala saradnju i prijateljstvo sa Rusijom, Kinom i drugim prijateljima i partnerima – rekao je Đurić.

 

Dodao je da je promeni pozicije doprineo i ekonomski oporavak Srbije.

 

Uz podsjećanje na riječi češkog predsjednika Miloša Zemana o KiM, Đurić je rekao da je za Srbiju važno što ima veliko poštovanje od strane mnogih svjetskih lidera.

 

U tom kontekstu, spomenuo je da će biti značajna i najavljena posjeta premijerke Ane Brnabić Nemačkoj i razgovor sa kancelarkom Angelom Merkel.

 

Ponovio je riječi predsjednika Vučića da je važno da se nađe kompromisno rješenje koje će zadovoljiti interese Srbije.

 

– Ne računajte da ovo može da se riješi bez zadovoljenja interesa Srbije. A, za to su, jedan mali, ali značajan korak i izbori 6. oktobra gde Srbi treba da zauzmu 10 od 10 mandata i utiču na formiranje vlade u Prištini – rekao je Đurić.

 

Dodao je da je važno da se realizuje plan za pomoć Srbima na KiM.

 

– Važno je da u Novom Brdu imamo i nove kuće i farmu goveda, u Gračanici novu sušaru, nove kliničke centre, Dom učenika u Lešku, da nastavima banjski kompleks u Banjskoj Sprovodi se 149 projekata, a do kraja godine biće ih 347. To nije rađeno u posljednje decenije. Srbija pomaže i pomagaće više nego ikada, jer je u političkom i ekonomskom smislu neuporedivo jača – zaključio je Đurić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *