Vučić: Budućnost regiona zavisi od toga šta će velike sile ponuditi

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Generalnoj skupštini UN da je izgradnja autoputeva i povezivanje u regionu prilika da susjedi na Balkanu budu bliži, kako bi se bolje razumjeli i upoznali, ali i da će za budućnost regiona biti važan odnos sa velikim silama.

 

“Budućnost regiona će zavisiti i od toga šta će velike sile ponuditi državama u regionu”, rekao je Vučić.

 

On je Generalnu skupštinu UN upoznao sa aktuelnim projektima posvećenim povezivanju Balkana.

 

“Izgradili smo autoput ka Severnoj Makedoniji, gradimo prema Crnoj Gori, ali takođe gradimo železničku prugu ka Mađarskoj i renoviramo prugu prema Crnoj Gori”, istakao je Vučić.

 

On je podsjetio na sastanak koji je imao u Njujorku sa albanskim i makedonskim premijerom Edijom Ramom i Zoranom Zaevim naglasivši da ideja o zajedničkom tržištu nije ništa revolucionarno, ali da je značajna jer, kako je rekao, “pravimo nešto za sebe”.

 

Takođe, naveo je da za desetak dana započinje izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo, kao i da se radi na povezivanju autoputem sa Banjalukom.

 

“Tu će biti manje mesta za akumulaciju političkih poena na račun drugih. Zajedničko tržište će biti zanimljivo za sve”, naglasio je Vučić rekavši da nije riječ o novoj Jugoslaviji, niti o zamjeni evropskih integracija, već o procesu intenziviranja saradnja na putu do EU.

 

Predsjednik Srbije najavio je danas u obraćanju na Generalnoj skupštini UN da će našoj zemlji sutra jedna od najvećih svjetskih agencija povećati kreditni rejting.

 

“Dolazim iz zemlje koja je morala da se suoči sa veoma teškim reformama, bili smo na ivici bankrota i propasti, a danas više nemamo nikakvih problema sa finansijama. Želim da prenesem tu radosnu vest našim državljanima, da možemo da očekujemo sutra da jedna od najvećih svetskih kreditnih agencije nam ne samo pobljša ugled već i rejting naše zemlje”, rekao je Vučić govoreći o velikom uspjehu Srbije po pitanju ekonomije.

 

Kaže da će prema projekcima MMF-a kumulativni rast Srbije biti 12,5 ili 13 odsto narednih godina, što će biti najviše u regionu.

 

MMF predviđa da će BDP po stanovniku u Srbiji, što je još jedan indikator životnog standarda, biti 2023. godine 10.394 dolara, što je u odnosu na 7.207 dolara u 2018. povećanje od 44 odsto, naveo je Vučić.

 

“Sa stabilnom ekonomskom situacijom Srbija je privukla 2,3 miliajrde evra direktnih stranih investicija prošle godine i to je bila najuspešnija godina za Srbiju. Srbija ima najnižu stopu nezpoaslnosti u regionu od 10,3 odsto. Takođe dodatno je investiranje u budućnost Srbije kroz znanje, sada smo čuveni po izvozu IT i softvera, prehodne godinu smo imali više od milijardu evra izvoza u toj oblasti”, rekao je Vučić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *