Dačić od diplomata traži da spriječe prijem Kosova u Interpol

Region

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je direktivu srpskim diplomatama u svijetu da ulože maksimalne napore kako bi se osujetili pokušaji samoproglašenog Kosova da postane članica Interpola.

 

Dačić je pod oznakom “vrlo hitno” poslao jasne instrukcije svim ambasadama i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u inostranstvu u kojima je naglašeno da je od najvišeg nacionalnog interesa i trenutno glavni spoljno-politički prioritet sprečavanje daljih priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova i povlačenje postojećih, kao i onemogućavanje prijema Prištine u međunarodne organizacije.

 

– U svjetlu predstojećeg zasJedanja Generalne skupštine Interpola, trenutno je apsolutni prioritet nastavak intenzivnog angažovanja diplomatsko-konzularne mreže kod svih članica. U slučaju da Generalna skupština bude odlučivala o zahtevu Kosova, važan nam je glas svake države. Pojačani angažman neophodan je kod država čiji stavovi nisu čvrsti po pitanju podrške našoj poziciji – naveo je Dačić u pismu u koje su Večernje novosti imale na uvid.

 

On je tražio od srpskih diplomata da narednih dana, bez obzira na povod i teme razgovora, ponovo izlože argumentaciju Beograda o neprihvatljivosti članstva samoproglašenog Kosova u Interpolu.

 

Novosti pišu da Dačić već danima ima intenzivnu telefonsku komunikaciju sa šefovima diplomatija brojnih zemalja i da će se to nastaviti i za vrijeme trajanja Generalne skupštine Interpola, koja počinje danas u Čileu i održava se do 18. oktobra, kada bi se trabalo i odlučivati o zahtjevu samoproglašenog Kosova.

 

Delegaciju Srbije u Santjagu predvodi ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji, takođe, vodi intenzivne razgovore da bi objasnio poziciju Srbije.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *