Dvanaest profesora zbog prodaja diploma osuđeno na 61 godinu robije

Region

Viši sud u Smederevu izrekao je nakon više od deset godina suđenja prvostepene presude za 27 optuženih za prodaju diploma i ispita na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

 

Sudsko vijeće višeg suda u Smederevu je 16 optuženih, od kojih je 12 profesora, osudilo na ukupno 61 godinu zatvora. Četvoro optuženih je oslobođeno krivice, a ostalima će se odlučivati u posebnom postupku.

 

Na najvišu kaznu zatvora, od osam godina zatvora, osuđen je Sveto Purić. Dragana Petrović osuđena je na sedam godina, Emilija Stanković na pet, Saša Jovanović šest godina, Božan Vlašković na četiri, Dragan Mrdalović na šest godina.

 

Ivan Čukalović dobio je dvije godine zatvora, Zoran Simić pet, Milena Petrović tri, kao i Srđan Đorđević i Nenad Đurđević.

 

Olivera Kojić osuđena je na dvije godine, Andrija Tomović na tri, Radoje Brkić na dvije, kao i Miodrag Micović, a Jasmina Nektarijević osuđena je na šest mjeseci kućnog zatvora.

 

Više javno tužilaštvo u Smederevu tražilo je oko 120 godina zatvora za 27 optuženih.

 

Prvobitnom optužnicom iz 2007. godine obuhvaćeno je 89 osoba za 122 krivična dela.

 

Zbog dužine postupka mnogi predmeti su zastarjeli.

 

Profesori, studenti i osoblje kragujevačkog, niškog i beogradskog Pravnog fakulteta optuženi su za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje pošto se 2007. godine pojavio snimak priznanja jedne studentkinje o davanju i primanju mita.

 

Prema optužnici, položeni ispit koštao je od 500 do 1.000 evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra.

 

(Blic)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *