Josipović: Miroslav Škoro je za Kolindu televizor u boji

Region

Miroslav Škoro, kandidat za predsjednika Hrvatske je za Kolindu Grabar Kitarović, aktuelnu predsjednicu te zemlje televizor u boji, rekao je Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske.

 

Josipović je prije pet godina izgubio predsjedničke izbore za samo 32.000 glasova i tako ostao bez svog drugog mandata. U njegovu fotelju na Pantovčaku sjela je Grabar-Kitarović.

 

“Ja sam tada izašao sa sveobuhvatnim programom suštinskih reformi dok je ona tvrdila da ćemo biti najbogatija zemlja na svijetu. Ona i danas priča i maše nekom knjižicom kao programom, znači nema neki suštinski program. Nisam tada imao ni podršku svoje stranke za te promjene, a ni medije to nije previše zanimalo. Bio sam im dosadan, a ona je zabavljala”, rekao je Josipović u razgovoru za RTL Direkt.

 

Poredeći Grabar-Kitarović prije pet godina i danas, Josipović kaže da se pogubila.

 

“Sve što radi je sramoćenje nje same i države. Jeste li ikad vidjeli predsjednika da, u onakvom stanju kao ona u Kninu, nastupa na jednoj od najvažnijih državnih proslava. Šalje poruke kakve šalje, da se vezuje za osuđene ratne zločine… Nije bitno kako pjeva, kontekst je bitan, onaj u kojemu ona sramoti državu”, smatra bivši hrvatski predsjednik.

 

Slaže se da je u inostrnstvu predsjednica prepoznatljiva, ali i kaže da prepoznatljivost nije uvijek pozitivna.

 

“Bila bi još prepoznatljiva da je dubila na glavi. U kontaktu sam s ljudima iz međunarodne politike i da, ona je simpatična u kontekstu feštanja, ali o njoj kao državnici malo ko misli dobro”, rekao je.

 

Jedan od onih koji napadaju predsjednicu je i Mislav Kolakušić, još jedan predsjednički kandidat. Josipović za njega kaže da je zaigrao na kartu populizma.

 

“On je sofisticiraniji Pernar. Ono o čemu govori niti je izvedivo niti moguće, ali često neukim ljudima dobro zvuči”, misli Josipović o Kolakušiću.

 

Predsjednik sabora Gordan Jandroković rekao je da Miroslava Škoru podržavaju i bivši lijevi predsjednici Josipović i Mesić te da postoji “koalicija radikalno desnih i bivših lijevih postkomunističkih predsjednika”.

 

“Mislim da gospodin predsjednik sabora konfabulira. Ne razlikuje dvije stvari – političku podršku i ocjenu kakav je ko kandidat. Ponavljam, on je ozbiljan kandidat, intelektualac, talentoavani muzičar, ali sasvim sigurno nisam navijač gospodina Škore u kampanji. Moja stranka ima svog kandidata i ja ga podržavam. Jandrokovićev trik je podmetanje u stilu Bujanca, želi u ovom raskolu koji postoji u HDZ-u difamirati Škoru tako da kaže da je kompanjon s Mesićem i sa mnom. To nema nikakve veze, to je jedan mali primitivan trik. Kažem, nisam na toj strani, ali u usporedbi dva kandidata desnice, Škoro je za Grabar-Kitarović televizor u boji”, rekao je Josipović.

 

Za svog kandidata Zorana Milanovića smatra da je jaka ličnost i da je, ako uđe u drugi krug, svejedno s kim će se boriti.

 

index.hr

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *