Predstavnici u Evropskom parlamentu se žale na hrvatsko predsjedavanje EU

Region

Predsjednici najuticajnijih klubova u Evropskom parlamentu žalili su se Evropskom savjetu na hrvatsko predsjedavanje Evropskom unijom, zbog ignorisanja teme zaštite vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj.

 

Oni su tim povodom uputili protestno pismo, a među potpisnicima je i Manfred Veber iz Evropske narodne stranke.

 

U pismu, koje je objavio zagrebački portal Index, oni pišu da su “duboko zabrinuti zbog manjka napretka u vezi procesa po članu 7 protiv Mađarske i Poljske”.

 

Član 7 Lisabonskog ugovora predviđa mogućnost suspenzije prava određene članice ako krši evropska pravila.

 

Ovi, kako se navodi, istaknuti evroparlamentarci situaciju opisuju kao “alarmantnu” i žale se da je nemoguće voditi i neformalne razgovore o ovoj temi tokom hrvatskog predsjedavanja.

 

Napominju da su takvi razgovori vođeni dok je Finska predsjedavala EU, a da su, kako kažu, sada prestali kada je Hrvatska preuzela kormilo.

 

“Evropsko savjet ne sme da zažmuri na rezolucije koje su usvojene i debate koje se vode u Evropskom parlamentu u posljednja tri mjeseca ili razne pravne poteze koje je povukla Evropska komisija. Krajnje je vrijeme za djelovanje!”, navodi se, između ostalog, u pismu koje je prvi objavio portal Politiko.

 

Zaključuju da je potrebno braniti vrijednosti na kojima je ustanovljena Evropska unija, a to su “ljudsko dostojanstvo, sloboda, jednakost, vladavina zakona i poštovanje ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina”.

 

Index piše da ponašanje Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića u vezi ovoga zapravo nije iznenađujuće i podsjeća da, kada se u Evropskom parlamentu 2018. glasalo o izvještaju koji detaljno analizira kako Mađarska pod vlašću Viktora Orbana krši vladavinu prava, HDZ-ovci su svojim glasovima bili u manjini koja je podržala Orbana.

 

Dvije trećine evrozastupnika su pak glasali za usvajanje tog izvještaja, dodaje portal.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *