Stefanović: Utvrditi istinu o bebama nestalim iz porodilišta

Region

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je cilj donošenja zakona o nestalim bebama (koje su nestale iz porodilišta prije 30 do 40 godina) da se utvrdi istina, te najavio da će biti podnesene krivične prijave ako istraga pokaže da je neko dijete nestalo iz porodilišta, čime je počinjeno krivično djelo.

 

“Cilj Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji jeste da se utvrdi istina i da se, na neki način, pomogne porodicama da dobiju odgovore na pitanja koja postavljaju decenijama”, naveo je Stefanović, obrazlažući u Skupštini Srbije ovaj prijedlog.

 

On je napomenuo da je jedan od razloga za donošenje zakona presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine, prema kojoj je utvrđeno da je jednoj od porodica povrijeđeno pravo na porodični život, a Srbija obavezana da utvrdi činjenice i u drugim slučajevima, prenijeli su beogradski mediji.

 

“Neće biti lako utvrditi krivično delo od pre 30 ili 40 godina, možda izvršioci nisu živi ili ne postoji dokumentacija o tome”, rekao je Stefanović.

 

Prema njegovim riječima, ukoliko nije moguće utvrditi status djeteta, na zahtjev predlagača može se dosuditi novčana naknada ne veća od 10.000 evra.

 

On je pojasnio da je taj iznos bio i u konkretnoj presudi Evropskog suda za ljudska prava i da je zbog toga taj iznos predviđen u zakonu.

 

“Naravno, niko ne stavlja cenu ili odgovara na pitanja koliko košta dete. Ne postoji cena, ovo je samo naknada države roditeljima čija su deca nestala u SFRJ i možda nemarom administrativnog osoblja danas nema dokaza da je dete mrtvo ili je možda i nestalo, ali to ne može da se utvrdi”, naveo je Stefanović.

 

On je dodao da će se postupci sprovoditi u onim slučajevima ako se roditelj ranije obraćao državnim institucijama, kako bi se spriječile zloupotrebe.

 

“MUP i Ministarstvo pravde su usaglasili stav prema kojem će tužilaštva moći da nastave gonjenje osumnjičenih za potencijalnu krađu dece, jer, kako su ocenili, reč je o krivičnom delu koje nije svršeno”, naveo je Stefanović.

 

Povodom ovog zakona, roditelji nestalih beba su ranije izjavili da nisu zadovoljni predloženim tekstom i da traže da on bude povučen, a posebno su nezadovoljni predloženim članovima 21, 22 i 23 prema kojima sud može da stavi tačku ako nije moguće utvrditi šta se desilo u konkretnom slučaju i odredi odštetu.

 

Više od 2.000 roditelja u Srbiji okupljenih u udruženja traži istinu o bebama rođenim prije dvije, tri i više decenija jer mnogi od njih nikada nisu dobili ni tijela djece niti prateću dokumentaciju, a posebno umrlice.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *