Dačić: SAD jedan od ključnih partnera za kosmetsko rješenje

Region

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je pitanje Kosova i Metohije od vitalnog nacionalnog interesa i da Srbija ostaje potpuno otvorena za dalje razgovore na tehničkom i političkom nivou, pri čemu SAD vidi kao jednog od ključnih partnera u postizanju trajnog i održivog rješenja.

 

Dačić je, govoreći na skupu o srpsko-američkim odnosima u organizaciji Atlantskog savjeta, izrazio nadu da će specijalni izaslanici SAD Ričard Grenel i Metju Palmer nastaviti konstruktivan pristup i aktivan angažman u prevazilaženju zastoja u dijalogu, kao i da će pružiti pomoć u iznalaženju obostrano prihvatljivog, fer i održivog rješenja.

 

– Nadamo se i da će odmah nakon ukidanja nezakonito uvedenih prištinskih taksi na robu iz centralne Srbije i BiH, bez dodatnog uslovljavanja mjerama reciprociteta, dijalog biti nastavljen u dobroj vjeri – rekao je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

 

On je naveo i da očekuje da će SAD nastaviti sa aktivnom podrškom Srbiji u evropskim integracijama.

 

Dačić je rekao da u odnosima sa SAD, kao i u svom cjelokupnom djelovanju na međunarodnom planu, Srbija nastoji da se potvrdi kao aktivan, odgovoran i pouzdan partner koji je istovremeno i nosilac regionalne stabilnosti.

 

U osvrtu na diplomatske odnose Srbije i SAD koji su uspostavljeni još davne 1881. godine, Dačić je rekao da su dvije zemlje prolazile kroz mnoge faze koje nisu baš sve bile pozitivne i uzajamno korisne, te da se i danas imaju različita gledišta o ključnim pitanjima, ali da su “u kritičnim trenucima globalnih konflikata bile zajedno na pravoj strani istorije”.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *