Plenković: Ekonomska šteta uzrokovana korona virusom će biti ogromna

Region

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je da će ekonomska šteta prouzrokovana korona virusom biti veća nego što je bila 2008, kad je počela globalna finansijska kriza i najavio da u Hrvatskoj slijede novi paketi pomoći privredi.

 

Plenković je to rekao novinarima u Lazu Bistričkom prilikom obilaska oblasti pogođenih zemljotresom u Krapinsko-zagorskoj županiji, prenosi Hina.

 

“Mi smo zaista promptno reagovali sa 63 mjere, vrlo jasno predstavili ono što je u ovom trenutku najbitnije, olakšali sve što možemo, posebno privatnom sektoru.Tokom iduće nedjelje izaći ćemo s još jednim paketom mjera”, najavio je premijer.

 

S obzirom na to da u ovom trenutku nema naznaka kad ćemo imati lijek, vakcinu, ne znamo ni koliko će nam vremena biti potrebno da steknemo imunitet, to nas sve skupa stavlja u posebne okolnosti, dodao je Plenković.

 

Sve će zavisiti od trajanja ove krize, naglasio je i ponovio da će Hrvatska iz cijelog Korona investment plana EU dobiti milijardu i 160 miliona evra. Prva tranša je 240 miliona i dio toga je već krenuo, a dio će stići početkom aprila.

 

Plenković je takođe saopštio da je juče razgovarao s kineskim premijerom Li Kećijangom, navodeći da će oni dati dio donacija.

 

“Ostalo smo naručili od velikih kineskih kompanija, nabavku materijala, zaštitne oprema, prije svega za zdravstvene ustanove, ali isto tako i za sve ostale službe koje to moraju imati, i policija i vatrogasci i carinici, inspektori, vojska, a biće toga dovoljno s obzirom na to da želimo da se osiguramo na duži rok, za sve kojima je potrebno”, rekao je Plenković.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *