U Crnoj Gori maksimalno jedna osoba na javnoj površini

Region

Crnogorske zdrastvene vlasti objavile su u srijedu naveče novu mjeru zaštite od širenja korona virsa kojom se zabranjuje prisustvo i zadržavanje na svim javnim površinama više od jedne osobe, osim djece mlađe od 12 godina.

 

Na ovu mjeru odlučili su se jer je u prethodna dva dana vidno povećan broj građana na ulicama crnogorskih gradova. Odluka će, kako je saopšteno biti objavljena u služebenom listu i na snagu stupa od danas.

 

“Analizirajući epidemiološku situaciju u Crnoj Gori utvrđeno je značajno povećanje broja građana na ulicama i javnim površinama juče i danas i to predstavlja nedopustiv nivo kršenja naredbi i preporuka o potrebnoj fizičkoj distanci i ostanka u objektima stanovanja”, saopšteno je sinoć nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

 

Nova mjera, koja će na snagu stupiti od danas, obavezna je institucionalna izolacija osoba zaraženih korona virusom i onih osoba koje su se oporavile, ali još nemaju dva uzastopna negativna rezultata iz uzoraka uzetih u razmaku od 24 sata.

 

“Institucionalna izolacija podrazumijeva smještaj u objekat namijenjen za samoizolaciju i boravak osoba koje imaju pozitivan rezultat testa na novi korona virus i nemaju simptome bolesti, ne zahtijevaju medicinski tretman, ali moraju biti pod nadzorom zdravstvenih radnika, na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije”, saopšteno je iz crnogorskog Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

 

U sportskoj sali “Bemaks Arena” u Podgorici krajem prošle sedmice napravljena je privremena bolnica, sa 144 kreveta, za lakše pacijente oboljele od korona virusa.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *