U Sloveniji počelo testiranje na nacionalnom nivou

Region

U Sloveniji je registrovano pet novih slučajeva zaraze i počelo je testiranje na nacionalnom nivou, s ciljem preciznijeg određivanja razmjera epidemije, prenose mediji.

 

Na nacionalno testiranje pozvano je 3.000 lica iz 300 krajeva širom Slovenije.

 

Miroslav Petrovec, iz mikrobiološkog instituta Medicinskog fakulteta u Ljubljani, rekao je danas na konferenciji za novinare da će testiranje svaki dan do kraja sedmice provoditi deset mobilnih ekipa koje će uzimati uzorke briseva iz ždrijela i uzorke krvi.

 

Testiranje se vodi na dobrovoljnoj osnovi, s pretpostavkom da će najmanje njih 1.500 pristati na testiranje, a rezultati će biti poznati sredinom iduće sedmice.

 

Testovi će dati i odgovor koliko je u Sloveniji prosječno onih koji su preboljeli COVID-19, a da toga nisu bili ni svjesni, i koliko je onih koji u krvi imaju protivtijela kao reakciju na bolest, prenosi hrvatski portal Indeks.

 

Ukupan broj zaraženih u Sloveniji do sada iznosi 1.335, a broj preminulih povećao se na 77.

 

Slovenačka vlada je, uz navedene podatke, objavila danas da je na dnevnom nivou obavljeno 537 testiranja na virus korona.

 

U bolnicama je juče bilo 88 hospitalizovanih, od kojih 26 na odjeljenjima intenzivne njege.

 

U Sloveniji su do sada obavljena ukupno 41.802 testa, a najveći broj potvrđenih zaraza zabilježen je u regiji s centrom u Ljubljani (390) i Savinjskoj regiji (289), prenosi hrvatski portal Indeks.

 

Testiranje na širem nacionalnom uzorku, koje je počelo danas, trebalo bi, kako se navodi, dati procjenu stvarno inficiranih do sada, što bi bila osnovica za određivanje razmjera epidemije i mogućnosti ponovnog otvaranja privrede i društvenog života.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *