Šteta od zemljotresa u Zagrebu procijenjena na oko 5,5 milijardi evra

Region

Ministar građevinarstva i prostornog uređenja Hrvatske Predrag Štromar rekao je da je šteta od zemljotresa u Zagrebu i okolini procijenjena na oko 42 milijarde kuna (oko 5,5 milijardi evra).

 

“Stručnjaci Građevinskog fakulteta komunicirali su sa evropskim kolegama i iznijeli procjenu štete. Napravili su pet verzija procjene i odabrali onu za koju misle da je najrealnija. Procjenjuju da je šteta oko 42 milijarde kuna”, rekao je Štromar za HRT.

 

Na pitanje šta je nakon mjesec dana pripremljeno za obnovu uništenih stambenih i drugih objekata i kada će biti usvojen zakon kojim će to biti uređeno, Štromar je rekao da je zakon pri kraju.

 

“Brusimo ga još sa stručnjacima. Izgradićemo hitno stanove gdje bi ljudi kojima su uništeni objekti u zemljotresu bili nekoliko godina, a onda bi te zgrade iskoristili kao studentski dom”, objasnio je Štromar.

 

Prije mjesec dana Zagreb je pogodio razoran zemljotres u kojem je život izgubila petnaestogodišnja djevojčica, oštećen je veliki broj javnih i privatnih objekata, a mnogi su se morali iseliti iz svojih domova.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *