Orban i Vučić: Srbija sve jača u evropskoj politici

Region

Srbija je stekla veliki ugled, sve je jača i prisutna u evropskoj politici, poručio je danas u Beogradu premijer Mađarske Viktor Orban i izrazio uvjerenje da će Srbija biti zemlja biti u stanju da doprinese razvoju i napretku cijelog regiona.

 

Orban je naveo da Mađarska pruža podršku evropskim integracijama Srbije, te da očekuje da evropske institucije otvore šest poglavlja, koja je Srbija već spremila za otvaranje.

 

“Mi danas u Mađarskoj želimo da imamo susjednu zemlju koja će biti zdrava, jaka i koja se dobro razvija, a to je Srbija”, istakao je Orban u obraćanju poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

Orban je rekao da je u Beograd došao jer Mađari, generalno, vole ovaj grad, kao i da bi se dvije zemlje međusobno ohrabrile i bodrile, ne samo riječima već i djelima.

 

“Naše države su pobijedile i dobile prvu bitku sa korona virusom, uspjeli smo da obuzdamo epidemiju. Sad počinje druga bitka, a to je pokretanje ekonomije i o tome ćemo danas nastaviti da razgovaramo”, rekao je Orban.

 

On je rekao da se odnos dvije zemlje i dva zvaničnika zasniva na uvjerenju da se treba baviti budućnošću.

 

“Mi u Mađarskoj to nazivamo politikom nade, jer vjerujemo da to može rezultirati time da svima bude bolje nego što je bilo ranije, i Srbima i Mađarima. Svako pitanje posmatramo sa tog apsekta”, rekao je Orban.

 

Podsjetio je da su Srbija i Mađarska imale rekordan rast prošle godine i da je zahvalan Vučiću što je omogućio da se za vreme epidemije nesmetano funkcioniše transport robe, kao i da građani koji žive pored granice mogu da prelaze zbog posla.

 

On je podsjetio i da Mađarska prihvata investicije koje dolaze u Srbiji, navodeći da već postoji investicija koju je ta država podržala.

 

“To će se nastaviti. Smatram da ako mi Mađari ulažemo u Srbiju i iz Srbije dolaze investicije u Mađarsku, bićemo zadovoljni jer nam to daje osnovu za bolju budućnost”, rekao je Orban i podjetio da je Eskim banka otvorila i kreditnu liniju od 100 miliona evra koja je namijenjena podrši srpskim kompanijama u Mađarskoj.

 

Rekao je i da se izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta odvija sve bržim tempom, da saradnja sa Kinom mnogo znači, te podsjetio i da se radi na izgradnji gasovoda.

 

“Evidentan je rast srpske privede i moraćemo da se potrudimo ako hoćemo da idemo u korak sa tim”, rekao je mađarski premijer.

 

On je zahvalio Vučiću jer je omogućio da se često konsultuju tokom epidemije i da redovno razmjenjuju mišljenja.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prenio je danas novinarima da je mađarskog premijera Viktora Orbana obavijestio o svemu što se zbiva u regionu, uključujući i situaciju na Kosovu i Metohiji.

 

“Razmatrali smo i o situaciji u regionu. Premijera Orbana sam obavestio o svemu što se zbiva u regionu, govorio sam i o situaciji na KiM, o razgovorima koje očekujemo, o odnosu velikih sila po tom pitanju. Zamolio sam za razumevanje Mađarske”, rekao je Vučić.

 

On je istakao da je izuzetno zahvalan Orbanu i šefu mađarske diplomatije Peteru Sijartu, jer su se trudili, bez obzira što je Mađarska priznala Kosovo, što razumiju srpske stavove i da u raznim važnim pitanjima pomognu i budu sa nama.

 

“Niko tako dobro nije razumeo Srbiju kao naši mađarski prijatelji po mnogim ključnim i važnim pitanjima i i onima od nacionalnog značaja”, objasnio je Vučić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *